Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,09%, în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni în valoare de doar 948.000 de lei (212.000 de euro).
Economica.net - mar, 28 aug. 2012, 10:38
Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Piaţa a deschis în scădere foarte uşoară, cu 0,2%, iar după primele 50 de minute de tranzacţionare a trecut uşor pe verde, punctul maxim atins de indicele general BET-C fiind cu numai 0,2% peste nivelul de luni.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu numai 0,09%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,13% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu doar 0,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,31% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat nesemnificativ, cu 0,06%.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat transferuri cu acţiuni emise mai puţin de jumătate din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Operaţiunile au însumat numai 948.000 de lei (212.000 de euro), valoare de aproape trei ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 2,6 milioane lei (590.000 de euro).

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi Fondul Proprietatea erau cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 335.000 de lei şi, respectiv, 121.000 de lei. Aceste titluri au asigurat aproape jumătate din rulajul bursei. Cotaţia acţiunilor SIF Transilvania a scăzut cu 0,46%, la 0,5355 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,29%, la 0,5225 lei.

Pe piaţa destinată obligaţiunilor au fost transferate cinci pachete de titluri de stat în valoare cumulată de 2,5 milioane lei (577.000 de euro), iar tranzacţiile cu produse structurate au însumat 584.000 de lei (131.000 de euro). Astfel lichiditatea totală a BVB a fost de 2,5 milioane lei (577.000 de euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, investitorii reacţionând negativ la reducerea estimărilor privind mai mulţi indicatori economici din Japonia pentru prima dată în ultimele 10 luni.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...