Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP

Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a zilei, după cinci şedinţe în care a crescut cu aproape 2,7%, iar cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 70% din rulajul de 7,1 milioane lei.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 10:45
Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de acţiunile FP

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii uşoare încă din primele minute, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,16% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,1%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a stagnat.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,25%.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 7,1 milioane lei (1,5 milioane euro), este, totuşi, cu 42% peste cea din prima parte a şedinţei precedente, de doar 5 milioane lei (1,1 milioane euro). Rulajul a fost salvat de acţiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate transferuri de 5 milioane lei.

Cea mai recentă operaţiune cu faceste acţiuni a fost efectuată la 0,531 lei, preţ în creştere cu 0,19%.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au scăzut cu 0,33%, la 0,61 lei, după ce în precedentele patru şedinţe au urcat 9,3%. Corecţia uşoară a venit pe al doilea rulaj din piaţă, de 672.000 de lei.

Evoluţia din zilele anterioare a fost determinată de publicarea situaţiei lunare a profitului şi activului. SIF Transilvania este cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni, cu un câştig de 196 milioane lei (44,2 milioane euro), şi se apropie astfel de câştigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut, când a vândut acţiunile BCR către Erste (EBS).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, investitorii aşteptând cu atenţie deciziile din timpul zilei a doua a summit-ului liderilor statelor din Uniunea Europeană, desfăşurat la Bruxelles. Liderii europeni reiau vineri discuţiile în cadrul summit-ului, după ce au ajuns la un compromis asupra supravegherii uniunii bancare, în urma unor discuţii care s-au prelungit până vineri dimineaţa.

Investitorii aşteaptă, totodată, şi informaţii referitoare la vânzările de locuinţe vechi din SUA, după anunţarea joi au fost anunţate date mai slabe decât aşteptările analiştilor privind piaţa imobiliară.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...