Bursa a stagnat vineri, pe o lichiditate în scădere şi salvată de acţiunile FP

Bursa de la Bucureşti a stagnat vineri, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au adoptat poziţi de aşteptare, astfel că lichiditatea a scăzut uşor şi a fost salvată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 17:05
Bursa a stagnat vineri, pe o lichiditate în scădere şi salvată de acţiunile FP

Piaţa a scăzut în această săptămână cu 2,5%, înregistrând prima corecţie după două săptămâni consecutive de creştere.

Cele mai multe acţiuni au deschis şedinţa de vineri la preţuri în creştere uşoară, însă după ora 13:30 piaţa a trecut pe scădere uşoară. În timp ce titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, volumele de tranzacţionare pentru cele mai multe titluri au fost mai mici decât cele din şedinţa precedentă.

„Volumele în scădere din ultima perioadă sunt cauzate în mare parte de investitorii care sunt încă indecişi în privinţa direcţiei pe care să o urmeze, o parte din ei aleg să marcheze profitul realizat în ultima perioadă şi să reintre la următoarea corecţie. Indecizia investitorilor crează aceste momente de evoluţie laterală pentru bursă”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu doar 0,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,24% sub şedinţa precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,67%.

Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a încheiat cu 0,47% sub nivelul de joi.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro), valoare cu 29% mai redusă decât rulajul de joi, de 35,6 milioane lei (8,1 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 15,6 milioane lei, şi au asigurat 62% din lichiditatea bursei. Preţul a scăzut cu 1,35%, la 0,5825 lei.

„Fondul Proprietatea încă se afla în momentele de pregătire pentru evenimetele corporate ce se vor desfăşura în curând. Dividendul este un stimulent bun, dar cred că majoritatea investitorilor sunt mai degrabă interesaţi de propunerea celor de la Elliott, plus intenţia de vânzare a unor active nelistate, propuneri care pe termen lung vor afecta în mod negativ Fondul. Chiar dacă interesul pentru Fondul Proprietatea nu dă semne că ar fi scăzut, nu ne putem aştepta să vedem doar creşteri pentru această acţiune, iar uşoarele corecţii sunt normale”, a mai spus traderul.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile OMV Petrom (1,7 milioane lei), SIF Transilvania (1,6 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (1,1 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 375.000 de lei, valoare de peste patru ori mai redusă decât lichiditatea sesiunii precedente, de 1,6 milioane lei.

Acţiunile Braiconf Brăila (BRCR) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 171.000 de lei, iar preţul a crescut cu 16,67%, la 0,35 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,4%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert. Bursele mature au avansat susţinute de publicarea unor date peste aşteptări privind numărul de locuri de muncă nou create în SUA.

 

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...