Bursa a trecut pe creştere nesemnificativă la mijlocul şedinţei

Bursa de la Bucureşti a trecut pe creştere nesemnificativă, cu 0,11%, la mijlocul şedinţei, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD) au acoperit 76% din lichiditatea de doar 6,6 milioane lei.
Economica.net - mie, 22 aug. 2012, 11:06
Bursa a trecut pe creştere nesemnificativă la mijlocul şedinţei

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii foarte uşoare în prima parte a zilei. Astfel, piaţa a deschis pe roşu, iar punctul minim a fost atins după prima oră, când indicele general BET-C era cu 0,4% sub închiderea de marţi. Indicele a revenit pe verde cu puţin înainte de mijlocul şedinţei.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere nesemnificativă, cu 0,09%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu numai 0,14%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât uşor, cu 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,43% peste închiderea de marţi.

Acţiunile Oltchim au crescut cu 1,46% şi au recuperat o parte din corecţia de peste 4% înregistrată în şedinţa precedentă. În ultimele două săptămâni, aceste titluri au înreguistrat o volatilitate ridicată, coborând cu aproape 39% după anunţul privind privatizarea combinatului, pentru ca apoi să urce cu 44%.

Privatizarea Oltchim implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La mijlocul şedinţei de miercuri acţiunile combinatului erau cotate la 0,7285 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 22 de operaţiuni, de aproape 12.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare cu 8% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 2,9 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,93%, la 0,53 lei.

Pe următoarele poziţii în topul lichidităţii s-au clasat acţiunile OMV Petrom (1,2 milioane lei) şi BRD (906.000 de lei), în timp ce restul titlurilor au consemnat rulaje de sub 500.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1%. Pieţele sunt afectate de datele anunţate de Japonia privind trecerea pe deficit comercial în iulie din cauza scăderii exporturilor către Europa şi China şi creşterii importurilor din cauza aprecierii preţului petrolului.

Totodată, investitorii aşteaptă o întâlnire între prim-ministrul grec Antonis Samaras și șeful Eurogrup Jean-Claude Juncker, după ce Samaras a cerut mai mult timp pentru a pune în aplicare reformele structurale în ţara sa. Un alt eveniment pentru pieţe este şi întâlnirea programată joi între preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...