Bursa a trecut pe scădere uşoară, pe un rulaj de doar 4 milioane lei

 Bursa de la Bucureşti a pierdut câştigul fragil de la deschidere şi a scăzut cu 0,19% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile au ajuns cu greu la 4 milioane de lei.
Economica.net - mie, 21 nov. 2012, 11:26
Bursa a trecut pe scădere uşoară, pe un rulaj de doar 4 milioane lei

Piaţa a debutat pe creştere foarte uşoară, deşi bursele vest-europene au fost pe scădere. După prima oră de tranzacţionare, bursa locală a trecut pe roşu, urmând linia pieţelor externe, însă volumele de tranzacţionare au continuat să fie foarte reduse.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,31%, şi indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,16% sub închiderea de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,1%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,4%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,17%.

Transferurile au cumulat 4 milioane lei (890.000 de euro), valoare cu 14% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 3,5 milioane lei (774.000 euro). O treime din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de trei deal-uri cu acţiuni SIF Muntenia (882.000 de lei) şi SIF Banat-Crişana (463.000 de lei).

Deal-urile au fost realizate în jurul orei 11:55, la preţuri cu aproape 0,3% sub ultimele cotaţii de marţi.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat un rulaj de doar 20.000 de lei, rezultat din 12 tranzacţii, iar singurele opt operaţiuni cu titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au cumulat 427.000 lei. Acţiunile SIF Muntenia au scăzut cu 0,29%, la 0,69 lei, în timp ce cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Banat-Crişana a fost realizată la 1,125 lei, preţ în creştere cu 0,18%.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 873.000 de lei, iar preţul a stagnat la 0,533 lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost cedate două pachete de titluri de stat pentru 6,7 milioane lei (aproape 1,5 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, după ce întâlnirea miniştrilor Finanţelor din zona euro s-a încheiat fără o decizie privind continuarea asistenţei financiare către Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...