Bursa a urcat uşor, după şase şedinţe consecutive de scădere

Bursa de la Bucureşti a crescut joi cu 0,22%, contrar evoluţiei de pe bursele europene, însă prudenţa celor mai mulţi investitori a limitat lichiditatea pieţei la 16,8 milioane lei (3,8 milioane de euro).Majoritatea acţiunilor deschis ziua în creştere uşoară, după şase şedinţe consecutive de corecţii, în care indicele general al pieţei, BET-C, a coborât cu 11,51%.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 14:44
Bursa a urcat uşor, după şase şedinţe consecutive de scădere

După primele 50 de minute de tranzacţionare, piaţa era în urcare cu aproape 1% peste nivelul de miercuri, apoi indicii s-au întors aproape de nivelurile de la finalul şedinţei precedente.

„Ştirile negative apărute în ultimele zile au dus la instalarea pesimismului şi în rândul investitorilor români. Drept urmare, după trecerea datelor de înregistrare, investitorii au vrut să scape de acţiuni, care sunt văzute ca un activ cu risc, şi să stea deocamdată pe cash până vin zile cu soare”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

La închiderea pieţei principale, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate plasau indicele BET cu 0,11% sub nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în creştere cu 0,13%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,46%. Acţiunile FP au fost singurele din acest indice care au încheiat ziua în creştere.

„Probabil că acţiunile Fondului Proprietatea au crescut datorită convocatorului AGA pentru listarea şi pe bursa de la Varşovia. Pe de altă parte, cred că cei care vând acţiunile SIF-urilor anticipează că venituri mai reduse în acest an la SIF-uri”, a spus directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş.

Brokerul de la Estinvest crede că investitorii care cumpără acţiuni Fondul Proprietatea mizează pe o creştere a preţului înainte de listarea la Varşovia.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,45%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut cu 4,73% sau 1,3 lei în ziua ex-dividend şi au ajuns la preţul de 26,2 lei. Valoarea cu care au scăzut titlurile este mai redusă decât dividendul brut pe care Bursa îl va acorda, de 2,1417 lei/acţiune.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro), valoare cu 23% mai redusă faţă de rulajul şedinţei precedente, de 21,7 milioane lei (4,9 milioane euro).

„Lichiditatea este generată de speculatori. Mulţi dintre ei au vândut şi acum aşteaptă semnale de a reintra în piaţă. Cred că panica se va menţine pe pieţe, iar scenariul ieşirii Greciei din zona euro pare cel mai fezabil.Incertitudinea maximă este ce plan se va aplica după ieşirea Greciei” , a afirmat şeful BT Securities.

Lichiditatea pieţei a fost acoperită în proporţie de 40% de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea, de 6,7 milioane lei. Acţiunile FP au avansat cu 2,04%, la 0,499 lei.

„Dacă în urmă cu două săptămâni credeam că pieţele înregistrează o corecţie tehnică, acum putem spune cu certitudine că este un trend clar descendent. Teama că Spania poate fi următoarea pe listă a produs panică în rândul investitorilor, nu numai pe acţiuni, dar şi pe moneda euro. Nici discursurile politicienilor nu au calmat pieţele, ceea ce înseamnă că se aşteaptă fapte şi nu vorbe. Pe plan local, volumele mici sunt deteminate de retragerea cumpărătorilor, precum şi de teama vânzătorilor că vor doborî piaţa. Vânzătorii vând atât timp cât există o contraparte consistentă şi nu reacţionează impulsiv. Probabil, cumpărătorii sunt mult mai rezervaţi şi merg pe principiul «de ce să cumpăr astăzi, când mâine poate cumpăr mai ieftin»”, a afirmat directorul de operaţiuni al Estinvest.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1%. Pieţele sunt la a patra zi consecutivă de scădere, din cauza temerilor investitorilor privind situaţia din Grecia şi Spania. În cazul Spaniei, costurile de finanţare pe termen mediu au crescut puternic joi, depăşind 5% la o licitaţie de obligaţiuni cu maturitatea la trei şi patru ani, din cauza temerilor din pieţe privind situaţia din sistemul bancar spaniol şi criza politică din Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat de-a dreptul, 40% din blocurile Capitalei nu au apă caldă
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat ...
Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a anunțat că două centrale ...
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, ...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...