1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Bursa caută „super brokeri” pentru îmbunătăţirea lichidităţii tranzacţiilor

Investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) urmează să li se ofere servicii mai avantajoase odată cu introducerea funcţiei de „super market maker”, îndeplinită de brokerii care sunt dispuşi să-şi asume obligaţii mai mari decat market maker-ii (formatori de piaţă) clasici. BVB urmăreşte să crească astfel lichiditatea pieţei, capitolul din cauza căruia a ratat anul acesta promovarea în clasa pieţelor emergente.

06 iul, 2015 | | ECONOMICA.net

Formatorii de piaţă (market maker) sunt brokeri care îşi asumă obligaţia de a cumpăra şi vinde anumite acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la anumite preţuri şi în anumite condiţii. Astfel, investitorii ştiu sigur că vor vinde sau vor cumpăra acţiuniule repsective la anumite preţuri afişate.

În cadrul noului program de stimulare a tranzacţionării, intrat în vigoare luni  6 iulie, BVB a introdus poziţia de super market maker, care va plasa ordine de tranzacţionare (cumpărare/vânzare) pentru un volum mai mare de acţiuni şi pentru o perioadă mai mare de timp decât cele plasate de market maker-ul clasic.

Totodată super market maker-ul va plăti comisioane de tranzacţionare la jumătate faţă de cel aplicate formatorilor de piaţă clasici.

Un broker poate fi market maker pentru acţiunile din indicele BET-XT, precum şi pentru acţiunile Erste Bank (EBS) şi Ropharma (RPH).

La cerere, BVB poate include pe listă şi alte acţiuni din componenţa indicelui BET Plus.
BVB va evalua programul după şase luni. Mai multe informatii despre noul program si parametrii pentru Market Maker-i pot fi accesate pe website-ul BVB.ro.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO