1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Bursa de gaze nu-şi atinge deocamdată scopul. Producătorii şi cumpărătorii nu se înţeleg la preţ

E.ON Gaz Romania nu a reuşit să cumpere gaze de pe bursă, deşi a avut o ofertă de vânzare. Ofertantul a cerut un preţ  mai mare.

25 iun, 2014 | ECONOMICA.net

Ofertei de cumpărare de gaze lansată de E.ON Gaz Romania pe bursă, prima lansată de un furnizor de când s-a înfiinţat platforma de tranzacţionare gaze pe OPCOM, i-a răspuns un singur producător, Petrom, însă cele două părţi nu s-au înţeles la preţ. E.ON oferea un maxim de 80 de lei/MWh. Oferta Petrom nu este dezvăluită de OPCOM, însă, pentru că licitaţia a fost anulată, înseamnă că Petrom a cerut pe gazul livrat peste 80 de lei.

E.ON solicita 106.000 MWh, pe toată durata lunii iulie.

Până acum, platforma de tranzacţionare gaze naturale de pe bursa OPCOM nu a adus niciun contract încheiat, în cele patru luni de existenţă a sa. Petrom şi Romgaz au lansat mai multe oferte de vânzare, toate la 90 de lei/MWh, însă toate lictaţiile au fost anulate din lipsă de cumpărători.

Piaţa de gaze pentru consumatorii industriali este complet liberalizată, de la 1 iulie, mai devreme cu cinci luni faţă de termenul asumat în faţa FMI şi Comisiei Europene. De acum înainte, producătorii, traderii şi consumatorii de gaze trebuie să intre pe piaţa liberă pentru a-şi vinde şi cumpără marfa dorită.
Totuşi, nu toţi marii consumatori industriali de gaze sunt de acord cu liberalizarea totală a pieţei gazelor şi vânzarea lor pe bursă. Cei mai mulţi, reuniţi în jurul industriaşului Ioan Niculae, ar prefera revenirea la un preţ reglemenat, dar mai mic de 72 de lei/MWh, nivel de la care industria nu ar mai fi rentabilă. Fabricile acuză marii producători Petrom şi Romgaz că nu doresc să vândă sub 90 de lei/MWh, urmărind vechiul calendar de liberalizare ce prevedea acest nivel de preţ de la 1 mai.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO