Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 0,94%, iar lichiditatea a rămas redusă

Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea de luni în scădere cu 0,94%, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor locali şi absenţa celor străini au menţinut lichiditatea la un nivel redus, apropiat de cel de vineri, când a fost consemnat cel mai scăzut rulaj din ultimele trei luni.
Economica.net - lun, 09 apr. 2012, 16:20
Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 0,94%, iar lichiditatea a rămas redusă

Scăderea pieţei a venit pe volume de tranzacţionare reduse, în condiţiile în care marile burse europene au fost închise luni, a doua zi de Paşte la catolici. Operaţiunile cu acţiuni au totalizat 8,15 milioane lei (1,86 milioane euro), valoare nesemnificativ mai mare faţă de cea de vineri, de 8,02 milioane lei (1,8 milioane euro).

La finalul sesiunii precedente a fost înregistrat cel mai redus nivel din 10 ianuarie, când operaţiunile au cumulat numai 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).

„Piaţa a continuat corecţiile instalate încă de săptămâna trecută, în condiţiile în care pieţele europene au fost închise. Tipice acestei ultime perioade au fost volumele foarte scăzute, cauzate probabil de interesul mai scăzut al investitorilor în această perioadă, întrucât rezultatele financiare anuale şi propunerile de dividend au fost încorporate în preţuri”, a declarat pentru MEDIAFAX Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker (BRK).

Pentru această săptămână, Moldovan spune că este foarte posibil ca volumele de transfer să rămână scăzute.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,87% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,12%, iar indicele extins, BET-XT, a coborât cu 1,26%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile FP s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 2,31 milioane lei. Ultimul transfer de luni s-a făcut la 0,5745 lei, preţ în scădere cu 0,86%.

Pe locul secund după lichiditate s-au plasat acţiunile Transelectrica (TEL), cu transferuri de 970.000 lei, iar ultimul preţ de luni a fost de 15,14 lei, cu 0,92% sub cotaţia de vineri.

Cotaţia acestor acţiuni a scăzut cu 6,2% în ultimele două săptămâni, de la finalul ofertei prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), apropiindu-se tot mai mult de de preţul din tranşa investitorilor mari din oferta publică, de 14,9 lei/titlu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au fost puţin mai activi decât vineri, tranzacţionând acţiuni de 710.000 lei,. faţă de rulajul de 156.100 lei (35.000 euro) înregistrat vineri.

Bursa din Statele Unite a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de luni, după datele sub aşteptări privind piaţa muncii anunţate vineri, când piaţa americană a fost închisă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...