1EUR = 4.7249 RON | Bucureşti 30 º

News

Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare, într-o piaţă susţinută de acţiunile Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare şedinţa de joi, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, lichiditatea fiind susţinută în proporţie de 70% de schimburile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în sumă de 12,4 milioane lei.

02 mai, 2013 | Mediafax

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a trecut pe creştere la finalul sesiunii, înregistrând un avans de 0,16%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,17% peste închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,7%.

Indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a închis cu 0,2% sub finalul zilei precedente.

Totodată, indicele extins BET-BK, al primelor 25 de titluri de la BVB, inclusiv SIF-urile, Fondul Proprietatea şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,49%.

Investitorii au realizat transferuri în sumă de 17,9 milioane lei (4,1 milioane de euro), reprezentând jumătate din lichiditatea sesiunii precedente, de 33,3 milioane lei (7,7 milioane euro)

Cele mai transferate au fost acţiunile Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 12,4 milioane de lei, din care un transfer deal de 1,9 milioane lei. Titlurile au închis în stagnare, la 0,66 lei.

Acţiunile Banca Transilvania au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, cu operaţiuni de 1,63 milioane lei, iar ultimul transfer a fost perfectat la 1,26 lei/acţiune, în creştere cu 1,12%.

Banca a raportat în sesiunea precedentă rezultatele pentru primul trimestru. Banca Transilvania a obţinut un profit net de 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro), în scădere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce activele totale au crescut cu 2% faţă de finalul anului trecut, la 30,17 miliarde lei.

Totodată, acţionarii Băncii Transilvania au aprobat în AGA majorarea capitalului social cu 303,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul înregistrat anul trecut, şi un nou program de răscumpărare de acţiuni, vizând 0,9% din titluri.

Acţionarii care vor să beneficieze de acţiunile gratuite trebuie să fie înregistraţi în registrul acţionarilor la 20 mai.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 105.000 de lei, valoare de peste două ori mai redusă decât rulajul de marţi, de 245.000 de lei.

Titlurile producătorului de ape minerale Perla Covasnei (PELA) au consemnat cel mai mare rulaj, de 49.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 39,7%, la 0,603 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene afişau variaţii mixte.

În schimb, bursa din Statele Unite a deschis în creştere după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară la un nou minim record, iar numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a scăzut în SUA, luând prin surprindere analiştii. Numărul cererilor pentru ajutor de şomaj din SUA a scăzut neaşteptat, la minimul ultimilor cinci ani.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO