Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare, într-o piaţă susţinută de acţiunile Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare şedinţa de joi, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, lichiditatea fiind susţinută în proporţie de 70% de schimburile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în sumă de 12,4 milioane lei.
Economica.net - joi, 02 mai 2013, 14:43
Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare, într-o piaţă susţinută de acţiunile Fondul Proprietatea

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a trecut pe creştere la finalul sesiunii, înregistrând un avans de 0,16%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,17% peste închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,7%.

Indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a închis cu 0,2% sub finalul zilei precedente.

Totodată, indicele extins BET-BK, al primelor 25 de titluri de la BVB, inclusiv SIF-urile, Fondul Proprietatea şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,49%.

Investitorii au realizat transferuri în sumă de 17,9 milioane lei (4,1 milioane de euro), reprezentând jumătate din lichiditatea sesiunii precedente, de 33,3 milioane lei (7,7 milioane euro)

Cele mai transferate au fost acţiunile Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 12,4 milioane de lei, din care un transfer deal de 1,9 milioane lei. Titlurile au închis în stagnare, la 0,66 lei.

Acţiunile Banca Transilvania au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, cu operaţiuni de 1,63 milioane lei, iar ultimul transfer a fost perfectat la 1,26 lei/acţiune, în creştere cu 1,12%.

Banca a raportat în sesiunea precedentă rezultatele pentru primul trimestru. Banca Transilvania a obţinut un profit net de 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro), în scădere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce activele totale au crescut cu 2% faţă de finalul anului trecut, la 30,17 miliarde lei.

Totodată, acţionarii Băncii Transilvania au aprobat în AGA majorarea capitalului social cu 303,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul înregistrat anul trecut, şi un nou program de răscumpărare de acţiuni, vizând 0,9% din titluri.

Acţionarii care vor să beneficieze de acţiunile gratuite trebuie să fie înregistraţi în registrul acţionarilor la 20 mai.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 105.000 de lei, valoare de peste două ori mai redusă decât rulajul de marţi, de 245.000 de lei.

Titlurile producătorului de ape minerale Perla Covasnei (PELA) au consemnat cel mai mare rulaj, de 49.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 39,7%, la 0,603 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene afişau variaţii mixte.

În schimb, bursa din Statele Unite a deschis în creştere după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară la un nou minim record, iar numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a scăzut în SUA, luând prin surprindere analiştii. Numărul cererilor pentru ajutor de şomaj din SUA a scăzut neaşteptat, la minimul ultimilor cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...