Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor. Acţiunile Transgaz au coborât cu 7,3% în ziua ex-dividend

Bursa a scăzut cu 0,59% la deschidere, iar acţiunile Transgaz (TGN) afişau cea mai pronunţată scădere, de 7,3%, întrucât de miercuri cumpărătorii nu mai beneficiază de dividende.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 08:21
Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor. Acţiunile Transgaz au coborât cu 7,3% în ziua ex-dividend

În jurul orei 10:30, acţiunile Transgaz erau cotate la 189,1 lei, preţ cu 14,9 lei sub ultima cotaţie de marţi. Valoarea cu care preţul a scăzut este sub dividendul net pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 21,29 lei/acţiune. Aceste titluri erau cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 1,27 milioane lei.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,62%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,26% sub închiderea de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în stagnare.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,37%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, indicele BET-BK, s-a situat cu 0,43% sub ziua precedentă. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,37 milioane lei (304.000 de euro), din care 92% reprezentau transferurile cu acţiunile Transgaz.

Bursele europene au deschis miercuri tot în scădere uşoară, pe fondul speculaţiilor privind intenţiile băncilor centrale în ceea ce priveşte programele de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din pieţe.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...