Bursa de la Bucureşti s-a decuplat de evoluţia pieţelor externe şi a crescut uşor

Bursa de la Bucureşti s-a decuplat marţi de evoluţia burselor vest-europene şi a încheiat şedinţa în creştere cu 0,65%, într-o piaţă unde investitorii au continuat să vizeze doar acţiunile câtorva companii şi unde aproape două treimi din lichiditate au fost asigurate de deal-uri.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 16:35
Bursa de la Bucureşti s-a decuplat de evoluţia pieţelor externe şi a crescut uşor

Piaţa locală a revenit pe creştere uşoară încă din primele minute, deşi bursele vest-europene au deschis în scădere pentru a treia şedinţă consecutiv, înaintea votului din Parlamentul cipriot privind taxa specială asupra depozitelor bancare.

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele general al BVB, BET-C, a trecut pe scădere uşoară, însă a stat pe roşu doar timp de o oră, pentru că după ora 11:30 a revenit pe creştere. Fluctuaţiile au venit, însă, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar acţiunile emise de 13 cele 79 de companii listate.

Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, consideră că piaţa locală va rezista la corecţiile de pe bursele externe până după trecerea perioadei la care mai pot fi cumpărate acţiuni pentru a încasa dividendele pentru anul trecut.”Preţurile celor mai lichide acţiuni pot fi socotite foarte atractive din moment ce vorbim de randamente ale dividendului net de peste 5,5% la FP şi OMV Petrom, de circa 8% la Transgaz, în timp ce în cazul SIF-urilor observăm randamente între 7% şi chiar 20%, cum este cazul la SIF Transilvania. În cazul SIF-urilor, aceste câştiguri din dividende nu sunt sustenabile pe termen mediu şi lung, iar acest lucru este încă ignorat de investitori, aşa cum a fost cazul şi în 2012. Totuşi, nu excludem corecţii substanţiale pe termen mediu pentru acţiunile acelor SIF-uri care distribuie dividende generoase şi care duc astfel la scăderea valorii activelor lor nete”, a declarat Căruntu pentru MEDIAFAX.

Pe de altă parte, analistul spune că în cazul companiilor mari, precum OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Transgaz sau Transelectrica, nu se aşteaptă la un an mai slab faţă de 2012 şi, ca atare, acestea vor putea distribui şi în 2014 dividende comparabile cu cele din 2013.

„Acest fapt reprezintă un detaliu important de natură să susţină preţurile acţiunilor importante de la BVB pe un orizont investiţional de circa un an”, a adăugat Căruntu.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,87% peste nivelul de luni, iar indicele BET-NG a fost pe plus cu 0,54%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,28%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,75%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,45%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Căruntu consideră că acţiunile ar putea fi „mult mai vulnerabile” după trecerea datelor de înregistrare pentru dividende

„Preţul acţiunilor va scădea probabil cu mai mult decât nivelul dividendelor pe 2012, lunile mai-iunie putând fi potrivite pentru adoptarea unei poziţii de acumulare de acţiuni în scenariul în care Guvernul va convinge FMI să semneze un nou acord. Modul în care autorităţile vor trata cu FMI la jumătatea acestui an va influenţa în mod sensibil preţul acţiunilor româneşti începând cu luna mai, iar în lipsa unui nou acord cu FMI/UE cred că putem asista la o corecţie importantă pe piaţa locală indiferent de evoluţia burselor externe”, a afirmat analistul.

El a menţionat că riscul unor corecţii pe bursele externe este mai ridicat având în vedere că pieţele sunt aproape de maximle istorice atinse în 2007.

„Ca atare pot exista presiuni de scădere mai ales în cazul acţiunilor europene sensibile la evoluţiile economice şi criza de încredere faţă de zona euro”, a afirmat Căruntu.

Investitori au tranzacţionat marţi acţiuni de 39,4 milioane lei (8,9 milioane euro), valoare aproape la jumătatea rulajului de luni, de 75 milioane lei (17 milioane euro). Rulajul a fost asigurat şi marţi în principal de deal-uri, la fel ca în şedinţa precedentă.

Astfel, tranzacţiile negociate cu titluri Fondul Proprietatea (17 milioane lei), COMCM (2,6 milioane lei), SIF Moldova (2,5 milioane lei), BVB (1,2 milioane lei), SIF Oltenia (1,5 milioane lei) şi OMV Petrom (464.000 de lei) au reprezentat aproape două treimi din totalul tranzacţiilor.

Pe piaţa principală, titlurile SIF Oltenia au crescut cu 0,13%, la 1,517 lei, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele şase luni, de 7,3 milioane lei.

Lichiditatea ridicată a fost determinată de faptul că marţi a fost ultima zi în care investitorii au mai putut cumpăra acţiuni SIF Oltenia pentru a participa la AGA în care vor fi votate dividendele şi ales un nou Consiliu de Administraţie.

Acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 1,7 milioane lei, iar preţul a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,63 lei.

În şedinţa precedentă, cel mai mare acţionar al FP, fondul american de hedging Elliott Associates a cumpărat peste 0,5% din acţiunile Fondului Proprietatea, pentru 43,6 milioane lei (9,8 milioane euro). Prin această tranzacţie, participaţia Elliott Associates a urcat la aproape 18%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 163.000 de lei, valoare cu 20% sub rulajul de luni, de 204.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu 0,5% şi, respectiv, cu 0,8%, iar piaţa de la Londra era în stagnare.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, şi mai mulţi membri ai legislativului consideră că Parlamentul va respinge probabil legislaţia referitoare la taxa pe depozite bancare, o condiţie a ajutorului financiar din partea zonei euro. O astfel de decizie ar putea aduce statul în situaţia unei încetări a plăţilor (default) şi chiar la părăsirea zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...