Bursa de la Bucureşti scade uşor în prima parte a şedinţei

Bursa de la Bucureşti a coborât uşor, cu 1,04%, în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care investitorii au continuat să îşi marcheze o parte din profituri şi au plasat mai multe ordine de vânzare pentru acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi au dus preţul cu 1,5% sub nivelul de marţi.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 12:09
Bursa de la Bucureşti scade uşor în prima parte a şedinţei

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de marţi, iar atenţia a continuat să fie axată pe titlurile Fondului Proprietatea şi pe acţiunile SIF Transilvania (SIF3), pentru a treia şedinţă consecutiv.

Titlurile FP au crescut nesemnificativ în primele minute, însă apoi au trecut pe roşu. Scăderea a fost mai vizibilă în jurul orei 11:20, când cotaţia se plasa cu 2,25%. Brokerii cred că mişcarea a fost influenţată de ordinele plasate unele marcări de profituri. Unii investitori au început încă de vineri să îşi marcheze o parte din profiturile obţinute în urma creşterii accelerate a acţiunilor Fondului în acest an. În şedinţa de vineri, titlurile FP au atins maximul ultimelor 11 luni.

FP a anunţat marţi seară că ar putea vinde acţiunile deţinute la Electrica, precum şi la companiile din România controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participaţii evaluate la 527,6 milioane euro, şi a selectat Citigroup Global Markets Limited să fie intermediar pentru posibilele tranzacţii.

Brokerii spun că anunţul era deja inclus în preţul titlurilor deoarece intenţia FP de a vinde o parte din participaţiile la companii de distribuţie şi furnizare de gaze naturale şi electricitate a fost anunţată încă de la finalul lunii ianuarie de către managerul Fondului, Greg Konieczny, precum şi datorită propunerii celui mai mare acţionar al FP, fondul american de hedging Elliottt Associates, ca Fondul să vândă din active, iar banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor.

La ora 13:00, titlurile Fondului Proprietatea coborau cu 1,5%, la 0,59 lei, şi înregistrau primul rulaj din piaţă, de 7,1 milioane lei. Aceste acţiuni asigurau 49% din lichiditatea pieţei, de 14,7 milioane lei.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,86%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,17% sub închiderea de marţi.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, era cu 0,73% mai jos faţă de nivelul şedinţei anterioare.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere cu 0,76%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,7 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 21% mai redusă faţă de rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 18,6 milioane lei (4,3 milioane euro).

Al doilea rulaj din piaţă, de 2,9 milioane lei, era consemnat de acţiunile SIF Transilvania. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,71 lei, preţ cu doar 0,07% sub închiderea de marţi.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert. Investitorii sunt prudenţi înainte de ziua de joi, când este termenul limită până la care creditorii privaţi ai Greciei pot decide dacă vor participa în mod voluntar la conversia de obligaţiuni ale statului elen în titluri cu scadenţă de până la 30 de ani cu valoare mai mică.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice documențația pentru contractul de construire a......
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...