1EUR = 4.7352 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Bursa de Valori Bucureşti, pe roşu, după declaraţiile lui Vâlcov referitoare la taxa pe activele bancare

Bursa de la București scade luni semnificativ, indicele principal BET fiind pe minus cu aproximativ patru procente în jurul orei 16.00. Cele mai afectate sunt cele două bănci listate pe BVB, Banca Transilvania și BRD, ele fiind probabil afectate de declarațiile lui Darius Vâlcov, care a spus că așa numita taxă pe lăcomie se va calcula și plăti trimestrial băncilor, potrivit Hotnews.ro

14 ian, 2019 | ECONOMICA.net

Titlurile Băncii Transilvania, sufereau, la ora transmiterii acestei știri, o corecție de peste 8,5%, iar cele BRD de peste 6 procente. Afectate sunt și acțiunile Nuclearelectrica, aflate în zona roșie cu aproape 5%.

Toate acțiunile din componența indicelui BET sunt pe minus la acest moment, cu o singură excepție, titlurile Medlife, aflate la aceeași cotație ca la închiderea ultimei ședințe de tranzacționare.

Indicele BET-FI este și el în scădere cu peste 4%, iar cel energetic BET-NG suferă o corecție de aproape 3 procente.

Patria Bank afișa o scădere de 7,22%, iar Erste Group Bank -2,71%.

Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia medie a ROBOR din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a taxei se va situa la 1,2%, a declarat pentru ZF, Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dancilă.

În aceste condiţii, băncile locale ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019, potrivit calculelor Ziarului Financiar.

Valoarea medie a ROBOR în ultimele trei luni din 2018 s-a situat la 3,17% pe an, nivel care corespunde unei taxe pe activele bancare de 0,3%. Cum taxa se aplică trimestrial rata anuală a taxei este de 1,2%. Iniţial, băncile au interpretat că taxa se calculează anual şi doar se plateste trimestrial.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO