Bursa dezamăgeşte. Raiffeisen Asset Management topeşte un fond de investiţii în acţiuni într-unul diversificat

18 02. 2014
fonduri_mutuale_61181600

Raiffeisen Asset Management (RAM), al doilea cel mai mare administrator român de investiţii, a anunţat că fondul de mutual de investiţii Raiffeisen Benefit, cu un profil de risc clasificat ca „diversificat – echilibrat”, va fuziona cu fondul de acţiuni Raiffeisen Prosper.

RAM administrează opt fonduri mutuale (deschise) de investiţii, două închise (cu acces limitat, nu cu emisiune continuă de titluri precum cele deschise) şi un fond de pensii facultativ, cu active totale de peste 4,75 miliarde de lei. Liderul pieţei este Erste Asset Management România, cu active de 6,29 miliarde de lei.

Fondul Raiffeisen Benefit are active de 14,5 milioane de lei, iar Raiffeisen Prosper de 19,3 milioane de lei.

Benefit are doar 25% din avere în acţiuni şi fonduri de acţiuni româneşti, aproape 44% în titluri de stat şi 20% în „investiţii internaţionale”.

Raiffeisen Prosper are circa 96% din plasamente în acţiuni româneşti şi fonduri de acţiuni, din care peste 55% în mari fonduri  internaţionale.

Cine a investit în acest Raiffeisen Benefit în iulie 2007, momentul de glorie al pieţei, este acum în câştig cu 21%. În schimb, investiţia acum 7 ani în Raiffeisen Prosper are un randament negativ: -25%.

Astfel de dezamăgiri, ca şi oportunităţile relativ reduse de investiţie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)  descurajează apetitul pentru risc al micilor investitori români şi fondurile de acţiuni sunt în suferinţă din aceste cauze.

Astfel că, în fapt, fondul Benefit va absorbi fondul Prosper, din moment ce „fondul rezultat în urma fuziunii va fi administrat în conformitate cu politica actuală de investiţii a fondului Raiffeisen Benefit„, potrivit unei note RAM adresate investitorilor.

Investitorii care doresc să-şi răscumpere unităţile de fond în Raiffeisen Prosper şi Raiffeisen Benefit o pot face în condiţiile obişnuite până la data de 27 februarie. După aceea se suspendă operaţiunile, cu excepţia rascumpararilor integrale, în 90 de zile de la data suspendării.

Data fuziunii  va fi 03.03.2014 şi atunci va fi stabilită rata de conversie a unităţilor de fond, în funcţie de valorile unitare ale activelor nete ale celor două fonduri.

Mai multe date în Nota către investitori a RAM.

Jumătate dintre cei 276.000 de invesstitorii în fondurile mutuale preferă plasamentele în fonduri de obligaţiuni, cu grad redus de risc şi randamente mari în ultimii ani.

Citeşte şi:

80% profit. Cum s-au obţinut cele mai mari câştiguri din banii puşi deoparte pe perioada crizei