Bursa dezlănţuită. Acţiunile cresc, iar lichiditatea aminteşte de zilele de dinaintea crizei

În numai o oră de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea tranzacţiilor a depăşit pragul de 2 milioane de euro, lichiditate cu care de prea multe ori s-au încheiat zile întregi  în acest an. Brokerii spun că principalul stimul vine din America, unde Administraţia Obama şi opoziţia republicană din Congres sunt pe cale să convină asupra măsurilor care vor evita „prăpastia fiscală“.
Adrian N. Ionescu - mie, 19 dec. 2012, 09:30
Bursa dezlănţuită. Acţiunile cresc, iar lichiditatea aminteşte de zilele de dinaintea crizei

În plus, şi Europa contribuie la Sentimenul de piaţă pozitiv, cu vestea că agenţia de rating S&P a ridicat clasificarea Greciei.

Optimismul este foarte mare, pe pieţele externe şi asta se vede şi la noi“, declara încă de dinainte de deschiderea bursei, pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR.

Piaţa s-a descătuşat, chiar dacă creşterile par moderate: +0,5% pentru indicii BET şi BET C (compozit). În schimb, lichiditatea a depăşit de mult valoarea zilnică totală a majorităţii zilelor acestui an. La ora 11,30 era de peste 10 milioane de lei, (peste 2,2 milioane de euro).

De foarte multe ori ziua s-a încheiat la bursă cu tranzacţii sub 2 milioane de euro şi , o dată, chiar sub un milion de euro, brokerii ajungând să lucreze în pierdere.

Principala cauză a creşterii de astăzi este optimismul că negocierile dintre cele două tabere politice din SUA vor împrăştia grijile privind „prăpastia fiscală“ americană, potrivit lui Valerian Ionescu.

„Se mai hârjonesc ei, deocamdată, Obama spune că impozitarea suplimentară a bogaţilor să înceapă de la un venit 400.000 de dolari, republicanii  – de la un milion. Dar este limpede că vor ajunge la un compromis“, a mai adăugat Valerian Ionescu.

Prăpastia fiscală“ este denumirea argotică a creşterii fiscalităţii, cu 600 de miliarde de dolari de la 1 ianuarie, prevăzută de reglementările încă în vigoare. Acestea ar rearunca în recesiune economia americană şi pe celelate după ea, potrivit temerilor investitorilor.

Şi, cum temerile par că se împrăştie, administratorii de portofolii se gândesc mai relaxaţi să mai ajusteze valoarea acestora prin achiziţii care cresc preţurile.

Lichiditatea este astăzi una dintre puţinele normale din acest an faţă de capacitatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi ţinteşte din nou spre depăşirea pragului de 10 milioane de euro.

Acest prag de normalitate a fost atins de numai 38 de ori în acest an, iar în unele din aceste zile recordurile au fost conjuncturale ca atunci când a fost înregistrată formal, prin piaţă oferta de preluare a Azomureş.

Lichiditatea mare este semn că au intrat în piaţă şi marii jucători nu numai speculatorii.

Articol în curs de completare

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Compania Națională Aeroporturi București vrea să ia un credit de 40 de milioane de euro
Compania Națională Aeroporturi București vrea să ia un credit de 40 de milioane de euro
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează aeroporturile Henri Coandă și Aurel Vlaicu, are nevoie de bani pentru continuarea activității și a investițiilor.......
Piaţa de PC-uri porneşte în forță în primul trimestru, în ciuda penuriei de cipuri și a problemelor logistice
Piaţa de PC-uri porneşte în forță în primul trimestru, în ciuda penuriei de cipuri și a problemelor logistice
Vânzările globale de computere, care includ desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au crescut cu 55,2% în primul ...
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri de investiții. Am avut și cinci tranzacții pe săptămână – Interviu
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri ...
Costin Tărăcilă, managing partner al RTPR, avocatul care a coordonat una dintre echipele care au aranjat preluarea activelor ...
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația ...
Momente dramatice la Spitalul Victor Babeș din Capitală! Cel puţin trei pacienţi au murit, în această seară, după ...