Bursa dezlănţuită. Acţiunile cresc, iar lichiditatea aminteşte de zilele de dinaintea crizei

În numai o oră de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea tranzacţiilor a depăşit pragul de 2 milioane de euro, lichiditate cu care de prea multe ori s-au încheiat zile întregi  în acest an. Brokerii spun că principalul stimul vine din America, unde Administraţia Obama şi opoziţia republicană din Congres sunt pe cale să convină asupra măsurilor care vor evita „prăpastia fiscală“.
Adrian N. Ionescu - mie, 19 dec. 2012, 09:30
Bursa dezlănţuită. Acţiunile cresc, iar lichiditatea aminteşte de zilele de dinaintea crizei

În plus, şi Europa contribuie la Sentimenul de piaţă pozitiv, cu vestea că agenţia de rating S&P a ridicat clasificarea Greciei.

Optimismul este foarte mare, pe pieţele externe şi asta se vede şi la noi“, declara încă de dinainte de deschiderea bursei, pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR.

Piaţa s-a descătuşat, chiar dacă creşterile par moderate: +0,5% pentru indicii BET şi BET C (compozit). În schimb, lichiditatea a depăşit de mult valoarea zilnică totală a majorităţii zilelor acestui an. La ora 11,30 era de peste 10 milioane de lei, (peste 2,2 milioane de euro).

De foarte multe ori ziua s-a încheiat la bursă cu tranzacţii sub 2 milioane de euro şi , o dată, chiar sub un milion de euro, brokerii ajungând să lucreze în pierdere.

Principala cauză a creşterii de astăzi este optimismul că negocierile dintre cele două tabere politice din SUA vor împrăştia grijile privind „prăpastia fiscală“ americană, potrivit lui Valerian Ionescu.

„Se mai hârjonesc ei, deocamdată, Obama spune că impozitarea suplimentară a bogaţilor să înceapă de la un venit 400.000 de dolari, republicanii  – de la un milion. Dar este limpede că vor ajunge la un compromis“, a mai adăugat Valerian Ionescu.

Prăpastia fiscală“ este denumirea argotică a creşterii fiscalităţii, cu 600 de miliarde de dolari de la 1 ianuarie, prevăzută de reglementările încă în vigoare. Acestea ar rearunca în recesiune economia americană şi pe celelate după ea, potrivit temerilor investitorilor.

Şi, cum temerile par că se împrăştie, administratorii de portofolii se gândesc mai relaxaţi să mai ajusteze valoarea acestora prin achiziţii care cresc preţurile.

Lichiditatea este astăzi una dintre puţinele normale din acest an faţă de capacitatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi ţinteşte din nou spre depăşirea pragului de 10 milioane de euro.

Acest prag de normalitate a fost atins de numai 38 de ori în acest an, iar în unele din aceste zile recordurile au fost conjuncturale ca atunci când a fost înregistrată formal, prin piaţă oferta de preluare a Azomureş.

Lichiditatea mare este semn că au intrat în piaţă şi marii jucători nu numai speculatorii.

Articol în curs de completare

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre vineri şi care ar fi fost lansat de Israel, fără a provoca pagube,......
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...