Bursa din Bucureşti a transformat în profit net peste 41% din cifra de afaceri pe 2013

Compania Bursa de Valori Bucureşti S.A. a obţinut un profit net pe 2013 de 10 milioane de lei dintr-o cifră de afaceri de 24,3 milioane de lei. Principalului indice al bursei, BET, a avut cea mai bună performanță din ultimii 4 ani și a 15-a cea mai bună performanță din lume.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 08:17
Bursa din Bucureşti a transformat în profit net peste 41% din cifra de afaceri pe 2013

Profitul net preliminar al Bursei de Valori Bucureşti S.A. (BVB) a fost de 10,0 milioane de lei pe întreg anul 2013 și aproape jumătate (4,5 milioane de lei) lei în Trimestrul 4 din 2013 (T4 / 2013).

Cifra de afaceri de 24,3 milioane de lei a fost cu 40% peste cea de anul precedent, potrivit raportului trimis de companie pieţei pe care o administrează.

Progresul s-a datorat creșterii cu 14% a veniturilor din tranzacționare de pe piața pincipală, şi nu ia în calcul avansul  de 388% al veniturilor din oferte publice.

BVB a raportat un profit operațional preliminar semnificativ, de 8,4 mil. lei, în creștere cu 106% față de anul 2012, datorită veniturilor mai mari.

Raportul BVB spune că „participarea mai activă a investitorilor pe piața locală a condus la avansul cu 26,1% al principalului indice BET, cea mai bună performanță din ultimii 4 ani și a 15-a cea mai bună performanță din lume”.

Plujsul de lichiditate adus de tzranzacţiile noilor listate Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN) au făcut din trimestrul 4 din 2013 (T4 / 2013) cel mai bun trimestru din punct de vedere al valorii tranzacțiilor de la începutul lui 2008.

În sfârşit, BVB a devenit a doua bursă din Europa Centrală și de Est după valoarea IPO-urilor derulate în T4 2013.

Cifra de afaceri a fost de 10,6 mil. lei în T4.2013, de 2,2 ori mai mare decât în trimestrul precedent și de peste 3 ori față de nivelul raportat în perioada similară a anului 2012, influențată în principal de segmentul ofertelor publice (în principal IPO-ul Romgaz și programul de răscumpărare de acțiuni derulat de Fondul Proprietatea) și intensificarea activității de tranzacționare.

Profitul operațional a avut un avans de aproape 5 ori față de trimestrul precedent până la un nivel de 4,8 mil. lei, datorită creșterii veniturilor operaționale totale.

Cheltuielile operaționale au crescut de asemenea în T4.2013, însă într-un ritm mai scăzut decât veniturile, pe fondul continuării procesului de restructurare internă și intensificării eforturilor de promovare a pieței locale de capital, cu influență directă asupra cheltuielilor de marketing.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...