Bursa din Bucureşti va da propriilor acţionari dividende de peste 1,17 lei / titlu. Ce vrea şeful BVB

Compania Bursa de Valori Bucureşti (BVB) S.A., care administrează piaţa cu acelaşi nume, şi-a convocat acţionarii pentru a aproba distribuirea a peste nouă milioane de lei ca dividende, respectiv a unui dividend brut de 1,1777 lei / acţiune.
Adrian N. Ionescu - joi, 20 mart. 2014, 08:28
Bursa din Bucureşti va da propriilor acţionari dividende de peste 1,17 lei / titlu. Ce vrea şeful BVB

Şefii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) propun acţionarilor distribuirea ca dividende a peste 95% din profitul net dein anul trecut, de peste 9,48 milioane de lei.

La un dividend brut de 1,1777 lei / acţiune, randmanetul dividendului BVB  se ridică azi la un modest 4,2%, nu mult peste media ratei dobânzii la depozitele bab care pe un an.

Diferenţa este  însă că dividendele BVB vor fi încasate mult mai devreme, începând cu  2 iunie 2014, iar la aceasta s-ar putea adăuga şi câştigul rezultat din creşterea preţului acţiunii.

Decizia va fi luată în AGA din 24 aprilie de către acţionari înregistraţi la data de 14 aprilie.

La dividende ar urma să aibă dreptul acţionarii înregistraţi în data de 15 mai, ceea ce înseamnă că ultima dată în care mai pot fi cumpărate acţiuni care dau dreptul la dividend („data cu dividend„) este luni 12 mai.
Propunerea unui grad atât de mare (practic maximul permis de reglementările contabile) are de a face cu faptul că noul directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, ae nevoie de susţinerea brokerilor, care controlează încă destinele bursei, pentru a-şi aplica programul de dezvoltare a acesteia.

Între cele opt bariere identificate de Sobolewski în calea dezvoltării BVB se numără şi comisioanele mari, ca şi structura acestora.

Acţionarii brokeri au mai blocat odată o iniţiativă de restructurare a comisioanelor, care favoriza marii investitori şi volumele mari de tranzacţionare. Nereuşita a fost unul din motivele demiterii predecesorului lui Sobolewski.

De valoarea zilnică a tranzacţiilor depinde promovarea BVB ca piaţă de frontieră, actegoria care i-ar aduce accesul la resursele de sute de miliarde de dolari, ale unor fonduri de investiţii care nu se uită la pieţele de frontieră, cum este clasificată acum Bursa din Bucureşti.

Lichiditatea mare a unei pieşţe ajută fondurile mari să-şi facă mai greu de observat ordinele mari. La BVB lichiditatea medie anuală abia depăşeşte 8 milioane de euro şi ar trebui să fie de până la zece ori mai mare, în funcţie de severitatea celui care face estimarea.

În categoria pieţelor emergente se încadreză pieţe precum Polonia, dar şi Rusia, Brazilia şi chiar China.

Bursa de la Bucureşti poate deveni piaţă emergentă, dar  nu mai devreme de anul 2017, potrivit lui Sobolewski.

 

 

 

articol în completare

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...