Bursa era în stagnare la mijlocul şedinţei, pe un rulaj de doar 2,3 milioane lei

Bursa de la Bucureşti era în stagnare la mijlocul şedinţei, într-o piaţă apatică şi unde investitorii au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 2,3 milioane lei.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 10:40
Bursa era în stagnare la mijlocul şedinţei, pe un rulaj de doar 2,3 milioane lei

Piaţa a debutat pe scădere foarte uşoară, de 0,15%, iar după prima oră a revenit pe verde. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 11:15, moment când indicele general BET-C era cu numai 0,2% peste nivelul de miercuri. Apoi, în următoarele minute piaţa s-a întors la nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, operaţiunile cumulând numai 2,3 milioane lei (508.000 de euro), valoare de aproape trei ori sub rulajul din prima parte a zilei anterioare, de 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro).

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,07%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu doar 0,05% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu numai 0,08%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,2%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,35%.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 913.000 de lei şi, respectiv, de 304.000 de lei. Aceste titluri au asigurat, astfel, 53% din rulajul pieţei.

Totodată, aceste titluri au fost şi printre puţinele care au crescut. Astfel, cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Transilvania a fost realizată la 0,6115 lei, preţ în creştere cu 1,24%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,48%, la 0,5285 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,6%, susţinute de publicarea unor date peste aşteptări privind evoluţia economiei Marii Britanii în al al treilea trimestru. Totodată, investitorii au reacţionat pozitiv şi la rezultatele peste aşteptări ale BASF, cel mai mare producător de chimicale din lume, şi ale companiei Unilever.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...