Bursa vrea să garanteze decontarea tranzacţiilor

Bursa din Bucureşti (BVB) şi Depozitarul Central, o subsidiară a acesteia, care se ocupă de operaţiunile post tranzacţionare, lucrează la un proiect prin care să se garanteze investitorilor că îşi vor primi banii şi acţiunile în urma decontării tranzacţiilor. Nu se ştie încă dacă va fi o instituţie nouă sau se va dezvolta Casei de Compensaţie Bucureşti, care deja garantează decontarea tranzacţiilor cu instrumente derivate.
Adrian N. Ionescu - vin, 04 mai 2012, 07:24
Bursa vrea să garanteze decontarea tranzacţiilor

Depozitarul Central se ocupă în prezent doar de decontarea tranzacţiilor, adică transferă banii şi acţiunile dintr-un cont într-altul în evidenţele proprii şi dă instrucţiunile necesare caselor de brokeraj sau băncilor,  însă nu garantează formal că banii investitorilor sau acţiunile, chiar ajung în conturile lor.

Nu este mai puţin adevărat că în cei 17 ani de existenţă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu s-a produs nici o eroare. Tocmai pentru a se verifica disponibilităţile şi eventual a se anula tranzacţiile incorecte se păstrează perioada de 3 zile diontre momentul tranzacţiei şi cel al înregistrării oficiale a cumpărătorului ca acţionar al unei companii.

Totuşi, „existenţa unei instituţii de tip Contraparte Centrală, care va garanta că fiecare îşi va primi banii sau acţiunile, este un argument în plus pentru investitori să intre pe piaţa noastră, şi mai ales pentru cei străini“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET Stere Farmache, membru al Consiliului BVB şi fost preşedinte şi director general al acesteia  încă de la înfiinţare.

Contrapartea Centrală a BVB va face „un management al riscului de înaltă calitate, căci despre aceasta este vorba în fond. Membrii Bursei, casele de brokeraj şi băncile, vor contribui la un fond special care  va fi administrat astfel încât să acopere eventualele riscuri de neplată din sistem“, explică Stere Farmache.

Proiectul este binevenit, dar realizarea lui va dura, probabil ceva vreme, deja existând opinii diferite despre viitoarea instituţie, care va face parte, ca şi Depozitarul Central, din Grupul BVB, dar care av avea nevoie de un capital considerabil, sau de contribuţii consistente din partea membrilor.

În vreme ce unii membri ai Consiliului BVB cred că ar trebui ca instituţia Contraparte Centrală ar trebui să fie o companie nouă, alţii cred că ar fi mai uşor şi mai  puţin costisitor să fie folosită Casa de Compensaţie Bucureşti, care deja este contrapartea centrală a pieţei de derivate (futures) a BVB.

„Nu cred că este nevoie de o altă instituţie, avem deja una. Evident că va putea să gestioneze două tipuri de riscuri“, a  spus Stere Farmache.

Pe de altă parte, Depozitarul Central va adera curând la platforma paneuropeană Target2Securities de decontare  compensare, care urmează să fie funcţională în 2015 şi să reducă costurile decontării tranzacţiilor transfrontaliere cu 90%, crescând siguranţa operaţiunilor de post-tranzacţionare.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...