Bursele europene au închis vineri în urcare, după raportul privind şomajul din SUA

Bursele europene au închis vineri în urcare cu 1%, reuşind o evoluţie pozitivă de 2,1% pe ansamblul acestei săptămâni după 10 zile de declin, susţinută de raportul privind şomajul din SUA pentru luna septembrie, care a scăzut la 7,8%, contrar aşteptărilor analiştilor, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 18:20
Bursele europene au închis vineri în urcare, după raportul privind şomajul din SUA

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a avansat cu 17% din 4 iunie, când a atins minimul acestui an, datorită programului anticriză anunţat de Banca Centrală Europeană şi noii runde de relaxare cantitativă lansată de Rezerva Federală a SUA.

Rata şomajului din SUA a scăzut în septembrie de la 8,1% la 7,8%, în timp ce analiştii anticipau creşterea indicatorului la 8,2%.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a reiterat joi într-o conferinţă de presă că instituţia nu va interveni pe piaţa obligaţiunilor de stat înainte ca guvernele aflate în dificultate, precum cel al Spaniei, să solicite ajutor extern şi să accepte condiţiile fiscale şi economice ataşate finanţării.

El a respins totodată posibiltiatea ca BCE să accepte pierderi în cazul unei noi restructurări a datoriilor Greciei şi a căutat să tempereze speculaţiile privind o nouă scădere a dobânzii de politică monetară.

Premierii Italiei, Spaniei şi Franţei se întâlnesc vineri la Malta pentru o reuniune a liderilor din zona Mării Mediterane.

Cancelarul gemran Angela Merkel va merge marţi la Atena pentru o întâlnire cu premierul elen Antonis Samaras, prima vizită a liderului german în Grecia de la începutul crizei datoriilor de stat, la finele lui 2009.

Indicii bursieri au închis vineri în urcare pe toate marile pieţe din Europa de Vest. La Londra, FTSE 100 a avansat cu 0,7%, în timp ce DAX – Frankfurt a crescut cu 1,3%, iar CAC 40 – Paris a câştigat 1,6%.

La Atena, titlurile National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias au fost suspendate de la tranzacţionare după ce au crescut cu 4%, respectiv 7,3% după apariţia unor informaţii pe surse că cele două bănci ar putea fuziona.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...