Bursele europene s-au prăbuşit la deschiderea şedinţei de joi

Bursele europene au deschis şedinţa de joi cu scăderi semnificative, după ce Rusia a lansat un atac militar împotriva Ucrainei, informează AFP.
AGERPRES - joi, 24 feb. 2022, 10:59
Bursele europene s-au prăbuşit la deschiderea şedinţei de joi

La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, Bursa de la Paris înregistra o scădere de 4,19%, Bursa de la Frankfurt era în scădere cu 4,39%, iar cea de la Londra afişa o scădere de 2,55%. Indicele european de referinţă Eurostoxx 50 înregistra şi el o scădere de 3,52%.

Scăderea mai modestă a indicelui Bursei de la Londra, comparativ cu alte burse europene, se datorează creşterii explozive a preţului petrolului, care a dus la aprecierea titlurilor companiilor producătoare de materii prime.

Cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit joi dimineaţa pragul de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată după 2014, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie.

În paralel, acţiunile băncilor europene cele mai expuse pe Rusia, precum Raiffeisen Bank, UniCredit şi Societe Generale, au înregistrat scăderi cuprinse între 5% şi 6,6%, iar indicele bancar pan-european a scăzut cu 4,2%.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.

În replică, preşedinta Comisiei Europene a anunţat că noile sancţiuni propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare europene. „Prin acest pachet (de sancţiuni), vom viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului lor la tehnologii cheie şi la pieţe. Vom slăbi baza economică a Rusiei şi capacităţile sale de a se moderniza”, a afirmat von der Leyen într-un comunicat. „În plus, vom îngheţa activele ruseşti din UE şi vom opri accesul băncilor ruseşti pe piaţa financiară europeană”, a adăugat ea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...