O altă față a crizei Covid-19. Un fost trainer din pharma și-a deschis mai devreme noul business și mizează pe încasări mai mari

Pandemia cu noul coronavirus a crescut nevoia românilor de psihoterapie și implicit șansa unor antreprenori de câștig. Dan Silviu Durbacă, până anul trecut trainer în industria farmaceutică, a urcat fără să știe în trenul câștigător când a decis să creeze o platformă digitală unde psihologi, specialiști în wellbeing și dezvoltare personală să se întâlnească cu clienții lor. Plănuia să iasă pe piață la 1 iunie anul acsta, dar a făcut-o deja, iar veniturile estimate pentru rimul an de activitate au crescut cu 25.000 de euro.
Alina Stanciu - mie, 06 mai 2020, 18:26
O altă față a crizei Covid-19. Un fost trainer din pharma și-a deschis mai devreme noul business și mizează pe încasări mai mari

Pentru Dan Silviu Durbacă (31 de ani), un economist-psiholog care și-a început cariera în industra farmaceutică ca vânzător și ulterior trainer, pandemia cu noul coronavirus a însemnat un imbold. Criza emoțională pe care o traversăm cu toții i-a venit mănușă pentru că, încă din 2019, creionase planul unui business inedit pentru piața locală-o platformă digitală unde psihologi, specialiști în wellbeing și dezvoltare personală se întâlnesc cu clienții lor.

Așa că, imediat ce oamenii au început să practice telemunca, a început să se grăbească în a-și pune în practică ideile. Renunțase la jobul din industria farmaceutică de la începutul lui 2020. A reușit astfel să lanseze platforma i-Therapy cu aproximativ o lună mai devreme. Mai mult, și-a regândit planul de afaceri pornind de la o premisă mai optimistă. Dacă înainte de Covid-19 estima că va atinge venituri de 50.000 de euro după primul an de activitate, acum, pe fondul creșterii nevoii de astfel de servicii, mizează pe 75.000 de euro după primul an, 2.000 de clienți și 3.000 de ore de terapie. Rulajele sunt asigurate din faptul că platforma reține un procent din valoarea ședințelor de psihoterapie sau mindfulness oferite de specialiștii care se înscriu gratuit pe platformă.

Investiția inițială în platformă s-a cifrat la aproximativ 10.000 de euro.

“i-Therapy este o idee care a luat naștere din realitatea vremurilor pe care  le trăim. Psihoterapia online în  Statele Unite ale Americii a avut o creștere explozivă în perioada 2010-2020, ajungându-se ca 90% dintre psihoterapeuți să ofere și consiliere online.  Noi am început să creionăm ideea în 2019 și la începutul anului 2020  , am facut set-up-ul echipei și al platformei. Paradoxal, faptul că toți cei implicați au rămas acasă (urmare a pandemiei n.red), a dus la creșterea volumului de muncă pe acest proiect și nu la încetinirea ritmului. Pe de altă parte, am realizat că pe fondul actualei situații, nevoia de servicii de psihoterapie și wellbeing ar putea crește și am accelerat procesul. Am finalizat mai repede dezvoltările IT din platformă și am definitivat echipa de specialiști”, a povestit pentru ECONOMICA.NET Durbacă.

În momentul de față, echipa i-Therapy este formată din 7 colaboratori– 5 psihoterapeuți cu specializări diferite și 2 instructori de mindfulness. Omul de afaceri și-a propus însă ca în primele 12 luni să ajungă la 30 de specialiști, peste 2.000 de clienți și 3.000 de ore de terapie.

De la vânzări la psihoterapie

“Sunt economist de profesie, am studiat în România la ASE și în Franța, Managementul afacerilor internaționale. Cariera mea a început în domeniul farmaceutic, pe divizia de promovare și vânzări. După 7 ani, am devenit trainer pentru echipa de vânzări și mi-am dorit să aprofundez mecanismele psihologice, luând astfel decizia de a mă înscrie la Facultatea de Psihologie”, mai povestește Durbacă despre traseul său profesional.

Cum a ajuns din postura de trainer-student la cea de antreprenor?

“Ideea din spatele i-Therapy a venit observând pe de o parte că sunt multe persoane care doresc să ajungă la un psihoterapeut și nu reușesc din cauza programului încărcat, pentru că nu au cu cine lăsa copiii sau de frica stigmatizării. Pe de altă parte, foarte multi colegi psihologi nu reușesc să aducă în cabinetele lor atât de multe persoane pe cât de mult și-ar dori. M-am gândit cum aș putea să fac psihoterapia acesibilă oamenilor, atât ca preț cât și ca utilizare. Proiectul vine să acopere o nevoie a societății – de a putea beneficia de consultanța unui psihoterapeut într-un mod simplu, din confortul casei sau al biroului”, mai spune antreprenorul care a adunat și ceva date care pot da o dimensiune business-ului său.

Mai mult de 2 milioane de români suferă de depresie iar 8% dintre angajați suferă de burnout, ceea ce le afectează productivitatea cu până la 80%.

Cum funcționează platforma

i-Therapy este așadar un fel de hub al psihoterapeuților care își oferă serviciile într-un ”birou virtual”. Înscrierea acestora pe platformă este gratuită, dar sunt acceptați doar dacă au anumite atestate și un anumit nivel de experiență. Fiecare psihoterapeut beneficiază de o pagină de prezentare a competențelor iar clienții vor avea posibilitatea de a-i evalua și de a le da un rating (notă).

Pentru clienți, platforma oferă posibilitatea de a alege tipul de terapie dorit, modul de desfășurare a terapiei ( telefon, WhatsApp sau Skype), terapeutul, data și ora sesiunii . Plata se face online.

„Costurile ședinței vor fi cu până la 40% sub costul unei ședințe în offline”, mai spune managerul proiectului, potrivit căruia serviciul se adresează inclusiv companiilor.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...