Business-ul românesc care a devansat giganţi precum Danone şi Hochland în clasamentul procesatorilor de lapte românesc

Ultimele tranzacții de pe piața lactatelor, precum achiziția Albalact și Dorna Lactate de către grupul francez Lactalis, au schimbat clasamentul procesatorilor de lapte românesc. Lăsând deoparte reorganizările pe companii, de departe cea mai mare urcare în clasament a avut-o procesatorul autohton Simultan, producătorul brandului SIM. 
Alina Stanciu - joi, 06 feb. 2020, 19:32
Business-ul românesc care a devansat giganţi precum Danone şi Hochland în clasamentul procesatorilor de lapte românesc

Producătorul brandului de lactate SIM, deținut de omul de afaceri Florin Herbai, a ajuns al patrulea cel mai mare procesator de lapte din România, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informațiilor referitoare la prim cumpărătorii de lapte furnizate de APIA. Aceasta după ce a devansat giganți precum Danone și Hochland, urcând de pe locul nouă. 

Cu un an în urmă, procesatorul german Hochland, cu fabrici în Sighișoara și Sovata, era pe locul cinci, în timp ce francezii de la Danone, liderul pieței de iaurturi, cu o fabrică la București, ocupa ca și în 2019 poziția a șasea.Restul companiilor situate în 2018 între pozițiile nouă și patru au fost eliminate practic din clasament, urmare a achizițiilor. Este vorba despre Covalact SA, al patrulea cel mai mare procesator de lapte autohton din 2018, Dorna Lactate SA, al șaptelea procesator din 2018 și Lactate Harghita SA, numărul opt în 2018, care au trecut în portofoliul Lactalis. 

 Topul celor mai mari prim-cumpărători de lapte din România

NR.CRT. NUME PROCESATOR AN NUME PROCESATOR AN
1 S.C. ALBALACT S.A. 2018 SC LACTALIS ROMANIA SRL 2019
2 FABRICA DE LAPTE BRASOV SA 2018 FABRICA DE LAPTE BRASOV SA 2019
3 FRIESLAND CAMPINA ROMANIA SA 2018 FRIESLAND CAMPINA ROMANIA SA 2019
4 COVALACT SA 2018 SIMULTAN SRL 2019
5 HOCHLAND ROMANIA SRL 2018 SC AGRICOVER SA 2019
6 DANONE PDPA SRL 2018 DANONE PDPA SRL 2019
7 DORNA LACTATE SA 2018 HOCHLAND ROMANIA SRL 2019
8 LACTATE HARGHITA SA 2018 SC CARMO-LACT PROD SRL 2019
9 SIMULTAN SRL 2018 SC UNICARM SRL 2019
10 LACTO SOLOMONESCU SRL 2018 SC TUDIA SRL 2019

SURSA :APIA

Cum a fost posibil?

„Există într-adevăr o creștere a noastră, dar nu este una spectaculoasă. Cred că poziția pe care ne aflăm acum (patru față de nouă ăn 2018 n.red) se datorează, pe de o parte , creșterii noastre și pe de altă parte a scăderii celorlalți”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florin Herbai, proprietarul Simultan. Fără a avea cifrele în față, acesta estimează că în 2019 a procesat cu aproximatuv 30% mai mult lapte românesc decât în 2018.

Conform informațiilor ECONOMICA.NET, o altă explicație pentru schimbările din clasament s-ar putea datora importurilor de lapte pe care procesatorii îl fac pentru a suplimenta cantitățile preluate de la fermierii din România. 

Din datele INS, în primele zece luni ale anului trecut (ultimele date disponibile), România a importat 171,5 milioane de kg de lapte și smântână din lapte, cu 6,6% mai puțin decât în perioada similară a lui 2018.  Cele mai mari importuri, decisive deci pentru balanța comercială cu lapte, se realizează însă în ultima perioadă a anului.

Lapte insuficient în lunile de iarnă

„Acum, spre exemplu, nu ne ajunge laptele de la fermele românești cu care lucrăm. În general, anual, lunile de iarnă sunt critice din acest punct de vedere pentru că producția locală de lapte scade, iar marile lanțuri de magazine (pentru care compania produce marcă proprie n.red)  au o creștere a consumului de 20-25% față de o perioadă obișnuită”, mai explică patronul Simultan care preferă să folosească pentru brandul său SIM lapte cumpărat de la fermierii români. „Simultan este cel mai mare procesator de lapte cu capital integral românesc și percepția este că și laptele, nu doar acționariatul,  ar trebui să fie 100% românesc. De aceea, laptele de import îl direcționăm pe liniile care produc laptele din programul laptele și cornul”, a mai declarat omul de afaceri care a explicat și motivul pentru care nu a mai putut procesa lapte bio sub brandul SIM- nu avea fermieri de încredere din România și trebuia să importe din Ungaria.

De altfel, pentru programul laptele și cornul, omul de afaceri produce prin compania S C Lactate Bicos SRL, cea care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Timiș.

Compania produce, de asemenea, sub brandurile private ale marilor retaileri precum Kaufland sau Penny Market, astfel că, din estimările lui Herbai, 15% din cantitățile produse în 2019 au mers către programul „cornul și laptele”, 50% pentru produsele sub brandul SIM și restul pentru mărcile private ale retailerilor.

Investiții de 2,6 milioane de euro în extinderea capacității

Fabrica Simultan de la Orțișoara procesează în momentul de față aproximativ 190.000 de litri de lapte pe zi, capacitatea fiind de 260-270.000 de litri. Din luna mai însă, procesatorul va dispune de o capacitate de 120.000 de litri în plus, urmare a unei investiții de 2,6 milioane de euro fără TVA din fonduri proprii. „Din mai vom instala o nouă linie de ambalare cu o capacitate de 8.000 de litri pe oră. Asadar, vom avea o capacitate totală de peste 400.000 de litri”, a declarat Herbai.

Compania a raportat în 2018 o cifră de afaceri de 14,8 milioane de euro și are 236 de angajați.

Te-ar mai putea interesa și
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș Severin, pe raza comunelor Ciuchici, Naidăș, Sasca Montană,......
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...