BVB a închis în scădere cu 0,33%; rulajul a fost din nou ridicat de tranzacţii deal

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de joi în scădere cu 0,33%,într-o piaţă liniştită şi cu un rulaj susţinut din nou de tranzacţii negociate cu acţiuni Fondului Proprietatea (FP) şi cu titluri OMV Petrom (SNP).
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 16:01
BVB a închis în scădere cu 0,33%; rulajul a fost din nou ridicat de tranzacţii deal

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse.

Astfel, operaţiunile totale au cumulat 24,8 milioane (5,5 milioane euro), din care două deal-uri cu titluri Fondul Proprietatea au acoperit 9,55 milioane lei, iar transferul negociat cu OMV Petrom a fost de 4,93 milioane lei. Tranzacţiile negociate cu cele două acţiuni au asigurat aproape 60% din rulajul bursei.

Operaţiunile negociate cu acţiunile FP s-au perfectat la un preţ de 0,531 lei, aproape identic cu cotaţia de miercuri. Schimbul cu titlurile OMV Petrom s-a realizat la un preţ de 0,411 lei, cu 0,94% mai jos faţă de închiderea de miercuri.

Titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au fost cele mai lichide şi în piaţa principală, cu operaţiuni de 4,5 milioane lei şi, respectiv, 1,2 milioane lei. Preţul acţiunilor FP a închis în creştere uşoară, cu 0,09%, la 0,532 lei, iar titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,18%, la 0,41 lei.

„Letargia din piaţă se datorează indubitabil deciziei Fed-ului. Pe toată luna august, indicii locali (BET şi BET-FI) au acumulat mai bine de 7%. După un asemenea câştig, există o reticenţă în a marca profiturile. În egală măsură suntem la mai puţin de 10% faţă de maximul din luna aprilie, de unde şi retincenţa în a intra cu alţi bani în piaţă. Spus mult mai pragmatic, cine are poziţii în piaţă aşteaptă decizia FED-ului, să vadă dacă vinde sau nu, în vreme ce jucătorii de pe margine aşteapta decizia Rezervei Federale pentru a se hotarî dacă rămân sau nu «pe cash»”, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Profeanu, broker la Tradeville.

Investitorii aşteaptă şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale a Statelor Unite, care ar putea anunţa joi noi măsuri de stimulare a economiei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,26%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,32%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a închis cu 0,42% sub nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a situat cu 0,21% mai jos faţă de miercuri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,17% sub închiderea precedentă.

Pe piaţa Rasdaq, lichiditatea fost foarte redusă, de numai 116.000 lei (25.000 euro).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene afişau evoluţii mixte, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de joi în stagnare, în aşteptarea rezultatului şedinţei de politică monetară a Fed.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...