BVB a urmat linia pieţelor externe şi a scăzut din cauza taxării depozitelor bancare în Cipru

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,02%, urmând linia impregnată burselor internaţionale de introducerea unei taxe pe depozitele bancare din Cipru, într-o piaţă ceva mai animată doar în prima parte a zilei.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 16:28
BVB a urmat linia pieţelor externe şi a scăzut din cauza taxării depozitelor bancare în Cipru

Ţările din zona euro au convenit, sâmbătă, un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă fondurile sunt condiţionate de introducerea unei taxe pe depozitele bancare, prin care guvernul de la Nicosia să obţină circa 5,8 miliarde de euro.

Ştirea a determinat corecţii pe pieţele financiare, iar linia a fost urmată şi de bursa de la Bucureşti, care a scăzut cu 1% încă din primele minute. Atenţia investitorilor a rămas fixată doar pe câteva acţiuni, astfel că rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar o cincime din companiile listate.

„Pentru moment, impactul deciziei din Cipru a fost unul negativ pentru piaţa locală, însă pe măsură ce reacţia de moment s-a disipat, investitorii locali au revenit la sentimente mai bune. Chiar dacă măsurile din Cipru nu afecteză direct într-o măsura puternică pieţele financiare globale, ele creează premisele unor reacţii asemănătoare şi pentru alte state, iar acest lucru îi îngrijorează şi mai tare pe investitori. Decizia referitoare la Cipru arată încă odată situaţia precară în care se află economia europeană”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 1,23% sub nivelul de vineri, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de 1,27%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,65%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT s-a poziţionat cu 1,12% sub nivelul de vineri, iar indicele extins BET-BK a coborât cu 1,22%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

„Ştirea venită peste weekend (privind taxa pe depozitele bancare în Cipru – n.r.) a detensionat pentru moment piaţa noastră. Faptul că preţurile acţiunilor au stat în zone de maxim pentru o perioadă destul de mare de timp, fără a exista perspective de creştere, a creat în piaţă tensiune, investitorii nemafiind atât de interesaţi să intre la cumpărare. După acest moment, investitorii pot să îşi restabilească strategia şi, totodată, pot cumpăra la preţuri mai scăzute. Însă, dacă ştirea din Cipru va determina o reacţie negativă mai amplă la nivel global, cu siguranţă aceasta va afecta şi piaţa locală. Cel mai probabil, situaţia actuală în care evoluează piaţa poate fi caracterizată ca o zona de distribuţie, în care preţurile au o volatilitate ridicată”, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 75 milioane lei (17 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de vineri, de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro).

Aproape trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de trei deal-uri cu 0,65% din acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 56 milioane lei (12,7 milioane euro). Pachetele mai mici de acţiuni au fost transferate la ora 13:48, pentru 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro), iar cea mai mare tranzacţie a fost operată la ora 14:18, pentru 43,6 milioane lei (9,8 milioane euro).

Cele trei deal-uri au fost realizate la acelaşi preţ, respectiv 0,623 lei/acţiune, cu 1,19% sub închidererea de vineri şi similar cotaţiei din piaţa principală la acele momente.

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de luni în stagnare, la 0,6305 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat 6,3 milioane lei.

Două deal-uri au fost realizate şi cu acţiuni SIF Banat-Crişana (SIF1), pentru 3,3 milioane lei, la un preţ cu 0,36% sub nivelul de vineri. Pe piaţa principală, aceste titluri au scăzut cu 0,36%, la 1,37 lei, pe un rulaj de 623.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 204.000 de lei, valoare cu 35% peste rulajul de vineri, de 151.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 1%, deşi la deschidere au scăzut cu până la 2%.

Te-ar mai putea interesa și
PIB-ul a scăzut cu 0,1% în T3 2024 față de T2 2023
PIB-ul a scăzut cu 0,1% în T3 2024 față de T2 2023
Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,1% pe seria brută şi o scădere de 0,3% pe seria ajustată sezonier faţă de trimestrul III din anul 2023....
Extinderea energiei eoliene în Europa a atins o limită – Bloomberg
Extinderea energiei eoliene în Europa a atins o limită – Bloomberg
"Nu putem avea un sistem de electricitate care să se bazeze în întregime pe vânt şi soare. Sunt limite tehnice şi economice ...
Construcția „Cartierului pentru Justiție” în valoare de 1,2 miliarde de euro, pregătită de guvern
Construcția „Cartierului pentru Justiție” în valoare de 1,2 miliarde de euro, pregătită de guvern
Ministerul Justiției a lansat un proiect de hotărâre de guvern pentru expropieri și pregătirea terenului din zona Bulevardului ...
XTB își consolidează poziția în domeniul inteligenței artificiale
XTB își consolidează poziția în domeniul inteligenței artificiale
Inteligența artificială (AI) redefinește multiple sectoare economice, iar XTB, o companie de investiții globală, cu ...