1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

BVB confirmă ştirea Economica: A cerut ca piaţa Rasdaq să aibă obligaţiile actuale de raportare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) „a solicitat CNVM (autoritatea pieţei, n.r.) menţinerea tuturor regulilor de transparenţă şi tranzacţionare incidente companiilor listate pe piaţa Rasdaq, inclusiv a celor de raportare, precum şi a altor prevederi care vizează doar protejarea acţionarilor minoritari“, potrivit unui comunicat. BVBN confirmă astfel ştirea cu acest subiect dată de ECONOMICA.NET, încă de joi. 

29 ian, 2013 | | ECONOMICA.net

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a reacţionat astfel la acuzaţiile Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, care a cerut demisia coducerii BVB pentru că acceptă transformarea pieţei Rasdaq în sistem de tranzacţionare alternativ fără protecţia acţionarilor minoritari.

Companiile de pe sistemul de tranzacţionare alternativ (ATS) aproape că nu au obligaţii de raportare privind rezultatele şi activitatea lor.

ECONOMICA.NET a scris, joi, că legea care ar trebui să reglementeze piaţa Rasdaq ar urma „să prevadă explicit că autorizează o piaţă Rasdaq ATS, care păstrează aceleaşi reglementări cu actuala piaţă Rasdaq, care asigură protecţia acţionarilor minoritari.

Miza este nivelul de obligaţii de raportare şi de derulare a ofertelor publice obligatorii de preluare, de către acţionarii care ajung la controlul unor companii, astfel încât drepturile acţionarilor minoritari să fie respectate“, dezvăluiseră surse apropiate dialogului dintre BVB şi CNVM.

Oficialii BVB spun acum că „în cazul adoptării de către CNVM ( Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare), investitorii vor beneficia de un nivel de protecţie similar cu cel oferit de piaţa reglementată“, se spune îăn comunicatul Bursei.

De exemplu, retragerea unei companii de la tranzacţionare se va putea face prin ofertă publică sau prin alte proceduri aplicabile pe piaţa reglementată.

În plus, obligaţiile de raportare a persoanelor deţinătoare a anumitor poziţii în cadrul unei societăţi admise la tranzacţionare pes ATS Rasdaq sunt identice cu cele de pe piaţa reglementată.

Piaţa principală a BVB este denumită „piaţă reglementată“ pentru că are cele mai detaliate şi mai severe reglementări privind admiterea, menţinerea la cotă şi obligaţiile de raportare a companiilor listate.

Piaţa Rasdaq este administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca entitate juridică unică, în urma fuziunii prin absorbţie dintre BVB SA şi Bursa Electronică Rasdaq SA, care a avut loc în decembrie 2005.

Pe piaţa Rasdaq sunt înregistrate 1.086 de companii, cu o capitalizare (valoare de piaţă) de peste 9 miliarde de lei şi o valoare medie zilnică de tranzacţionare de 855 mii lei.

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO