BVB estimează pentru acest an o cifră de afaceri în creştere cu 16%, la 25,2 milioane lei

Şefii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) estimează pentru acest an o cifră de afaceri a operatorului în creştere cu 16%, la 25,2 milioane lei (5,7 milioane euro), bazându-se pe finalizarea cu succes a ofertelor publice anunţate de stat şi pe majorarea lichidităţii.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 20:09
BVB estimează pentru acest an o cifră de afaceri în creştere cu 16%, la 25,2 milioane lei

Bursa a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 21,7 milioane lei (5,1 milioane euro).

Profitul net din acest an ar urma să scadă cu 35%, de la 16,9 milioane lei (4 milioane euro), la 11,1 milioane lei (2,5 milioane euro), potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe care BVB îl propune acţionarilor.

Scăderea profitului net va fi influenţată de faptul că Bursa nu va mai încasa dividende la fel de consistente de la Depozitarul Central precum anul trecut. BVB a primit anul trecut 8,2 milioane lei dividende de la Depozitarul Central, la care este acţionar majoritar. Dividendele au provenit din profiturile înregistrate de Depozitar în 2007 şi 2010.

Bursa ar urma să încaseze în acest an dividende de doar 1,9 milioane lei (434.000 de euro), valoare de peste trei ori mai redusă decât în 2011.

BVB estimează pentru acest an un profit operaţional de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro), cu 20% peste cel de anul trecut, de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Pe de altă parte, profitul din activitatea financiară ar urma să scadă de la 12,4 milioane lei (2,9 milioane euro), la 5 milioane lei (1,1 milioane euro).

„Pentru 2012 estimăm respectarea calendarului de privatizări, cu efecte pozitive asupra valorii medii zilnice de tranacţionare şi asupra capitalizării pieţei. În fundamentarea bugetului pentru 2012 a fost luată în calcul încheierea cu succes a ofertelor publice secundare pentru Transelectrica şi Transgaz şi a ofertelor publice iniţiale pentru Romgaz, Tarom şi Hidroelectrica. Astfel, se estimează o creştere a capitalizării BVB în 2012 de circa 30%, în euro, până la aproape 17 miliarde euro, luând în calcul listarea Romgaz, Tarom şi Hidroelectrica în a doua parte a anului 2012. Bugetul se bazează pe priorităţile strategice pe termen lung anunţate de Consiliul Bursei şi iau în considerare dezvoltarea organică a BVB, fără fuziuni sau achiziţii ale altor operatori bursieri”, se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli al BVB.

Bursa estimează că valoarea ofertelor publice va fi de 2,447 miliarde lei, iar încheierea acestora cu succes ar putea creşte rulajul BVB cu 322,6 milioane lei (73,8 milioane euro)/an. Totodată, operatorul de piaţă ar încasa 3,3 milioane lei (754.000 de euro) din comisioanele pe care le perpece dacă subscrierile se vor derula prin sistemul său.

BVB consideră că tranzacţiile cu acţiuni pe piaţa reglementată vor creşte cu 11% faţă de anul trecut, la 11,052 miliarde lei (2,528 miliarde euro), iar operaţiunile cu obligaţiuni vor avansa cu 5%, la 459,4 milioane lei (105 milioane euro).

Totodată, bugetul a fost construit şi pe majorarea cu 35% a rulajului pe segmentul produselor structurate la 578,2 milioane lei (132,2 milioane euro), însă pe o scădere cu 52% a rulajului pe piaţa Rasdaq, la doar 277 milioane lei (63,3 milioane euro).

Din comisioanele încasate pe tranzacţii, Bursa ar urma să încaseze 21,8 milioane lei (5 milioane euro), cu 22% mai mult decât anul trecut, când veniturile au fost de 17,8 milioane lei (4,2 milioane euro). Veniturile operaţionale sunt estimate să avanseze cu 16%, de la 21,7 milioane lei (5,1 milioane euro) la 25,2 milioane lei (5,7 milioane euro).

Un ritm apropiat de creştere ar putea înregistra şi cheltuielile operaţionale, de la 15,3 milioane lei (3,6 milioane euro), la 17,6 milioane lei (4 milioane euro).

Remuneraţiile Consiliului de Administraţie ar urma să scădă de la 659.000 de lei (150.000 de euro) la 649.000 de lei (153.000 de euro).

Totodată, a fost prevăzută şi suma de 620.000 de lei (142.000 de euro) pentru plata compensaţiilor foştilor membri ai Consiliul de Administraţie revocat la în ianuarie.

Actualul CA a fost ales în 9 ianuarie, iar din cei nouă membri, şase fac parte din „grupul băncilor”, care l-a susţinut pe noul preşedinte CA Lucian Anghel. El este, totodată, economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR. „Grupul băncilor” este reprezentat în CA şi de Valerian Ionescu (BCR), Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Narcisa Oprea (Schoenherr şi Asociaţii), Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea) şi juristul Robert Cosmin Pană (consilier la firma de brokeraj Swiss Capital şi fost angajat al BVB şi al Depozitarului Central).

Ceilalţi trei administratori sunt fostul preşedinte CA Stere Farmache, Dan Paul (preşedintele Asociaţiei Brokerilor) şi Octavian Molnar (IFB Finwest).

La stabilirea costurilor pentru actualul CA au fost luate în calcul doar remuneraţiile a opt din cei nouă membri ai Consiliului, iar îndemnizaţiile au rămas ca şi în 2011 la 3.700 lei lei/lună/membru. Reprezentantul Franklin Templeton nu este plătit pentru activitatea sa în CA al BVB.

Pentru promovare şi marketing, BVB a programat cheltuieli de 2,1 milioane lei (480.000 de euro), de peste trei ori mai mult decât cele de anul trecut, de 651.000 de lei (153.000 de euro).

Consiliul de Administraţie al BVB îşi propune pentru acest an să extindă oferta de produse pentru investitori, cu primele ETF-uri româneşti, fonduri de investiţii listate şi care sunt formate astfel încât să reproducă parţial sau complet evoluţia unui indice bursier.

„Pe pieţele internaţionale, ETF-urile se numără printre cele mai atractive instrumente financiare pentru toate categoriile de investitori. Pe de o parte, se tranzacţionează similar cu acţiunile, dar pe de altă parte, cu o sumă relativ mică, un investitor obţine o expunere mare, respectiv pe toate acţiunile din coşul indicelui de referinţă”, se arată în buget.

Un alt proiect al BVB este finalizarea extinderii utilizării conturilor globale şi fără prevalidare inclusiv pentru pieţele Rasdaq şi pentru acţiunile de pe segmentul „Nelistate”.

Bugetul de venituri şi cheltuieli va fi supus votului acţionarilor într-o AGA programată pentru 25 aprilie.

Principalii acţionari ai BVB sunt fondurile străine de investiţii, printre care fondurile Erste şi fondurile Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Un alt acţionar cu o prezenţă vizibilă este SIF Moldova, care deţine 5% din titluri.

Bursa are un capital social de 76,7 milioane lei, divizat în 7,6 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei. Titlurile BVB au încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 0,31%, la 32,49 lei. La această cotaţie, capitalizarea BVB este de 249,3 milioane lei (57 milioane euro).

(Pentru conversia în euro a sumelor prevăzute în bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat vineri de BNR, de 4,3712 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...