BVB: O nouă politică de tarife şi comisioane pentru creşterea volumelor de tranzacţionare, în 2013

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va adopta o nouă politică de tarife şi comisioane, în vederea stimulării creşterii volumelor de tranzacţionare, pe care o va supune deciziei acţionarilor societăţii în prima Adunare Generală Extraordinară din anul 2013.
Economica.net - lun, 31 dec. 2012, 10:28
BVB: O nouă politică de tarife şi comisioane pentru creşterea volumelor de tranzacţionare, în 2013

‘Consiliul Bursei va propune acţionarilor BVB o nouă politică de tarife şi comisioane, care are în vedere stimularea creşterii volumelor de tranzacţionare şi apropierea BVB de bursele din regiune din punct de vedere al politicii de preţuri, asigurând astfel aderarea la cele mai bune practici internaţionale’, a afirmat preşedintele BVB, Lucian Anghel.

În vederea stabilirii noilor tarife, BVB a realizat un studiu cu participanţii la piaţă cu scopul de a evalua, pe termen mediu şi lung, efectele ajustării tarifelor şi comisioanelor, astfel încât beneficiile colective să contrabalanseze eforturile suplimentare pe care le implică aplicarea noii politici asupra unor companii de brokeraj. În cadrul acestei analize au fost studiate şi politicile de preţuri aplicate de bursele relevante din regiune cu care BVB se află în competiţie şi cu care este comparată în deciziile investitorilor de portofoliu interesaţi de Europa Centrala şi de Est.

‘Propunerea de reaşezare a tarifelor şi comisioanelor BVB este în interesul general al pieţei de capital româneşti, urmărind atât o creştere a lichidităţii acesteia pe termen mediu şi lung, cât şi a bonificării participanţilor care au o activitate ridicată pe piaţă. În plus, noua politica de tarife şi comisioane va putea îmbunătăţi predictibilitatea veniturilor BVB, reducând volatilitatea acestora’, a precizat directorul general al BVB, Victor Cionga.

Fundamentarea noii politici de tarife şi de comisioane a pornit de la o analiză obiectivă şi detaliată, atât a datelor istorice, cât şi a estimărilor, pentru perioada 2013-2015, a valorilor medii zilnice de tranzacţionare anuale pentru fiecare tip de instrument financiar tranzacţionat la BVB. Adoptarea noii politici de către acţionarii BVB ar putea conduce la scăderea graduală a comisionului de tranzacţionare, în special pentru acţiuni, în paralel cu creşterea volumului tranzacţionat la BVB.

De asemenea, BVB precizează că s-a urmărit identificarea unor măsuri de stimulare a acelor participanţi la piaţă care contribuie efectiv la creşterea lichidităţii, cum sunt market-maker-ii de pe piaţă la vedere şi participanţii care înregistrează valori de tranzacţionare mai mari pe piaţa principală de acţiuni, aceştia susţinând dezvoltarea pieţei de capital, precum şi reducerea costurilor de tranzacţionare.

„Cu cât volumele de tranzacţionare pe piaţa principală vor fi mai mari, cu atât nivelul comisionului variabil va fi mai atractiv. Astfel, va fi stimulată activitatea bursieră, ceea ce, cumulat cu eforturile brokerilor de atragere de noi investitori români şi străini, va conduce la creşterea dimensiunii pieţei locale de capital”, se menţionează în comunicatul bursei.

Potrivit sursei citate, noua politica de tarife şi comisioane va urmări dezvoltarea sănătoasă pe termen mediu a pieţei de capital româneşti, iar o abordare pe termen mediu a acestor măsuri devine cu atât mai necesară cu cât contextul economic internaţional se prefigurează a fi volatil şi relativ greu predictibil.

Noile tarife vor fi făcute publice şi vor deveni efective după aprobarea lor în prima Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor BVB din anul 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...