BVB – Profitul operaţional a scăzut cu 41% în primul trimestru din 2025

Profitul operaţional al Bursei de la Bucureşti a fost mai mic cu 41% în primul trimestru al acestui an, coborând la 1,20 milioane lei, comparativ cu 2,05 milioane lei în T1 2024, pe fondul scăderii veniturilor operaţionale, parţial compensate de diminuarea cheltuielilor operaţionale.
AGERPRES - mie, 14 mai 2025, 10:11
BVB - Profitul operaţional a scăzut cu 41% în primul trimestru din 2025

Potrivit raportului publicat miercuri, la nivel individual, BVB a afişat venituri operaţionale de 7,81 milioane de lei, în scădere cu 15% comparativ cu T1 2024, declin influenţat, în principal, de veniturile din tranzacţionare mai mici cu 26%, pe fondul unei activităţi de tranzacţionare pe piaţa principală de acţiuni sub nivelul anului precedent cu 32%, compensată parţial de veniturile din oferte care au crescut cu 68% datorită emisiunilor de titluri de stat de peste 3 ori mai mari faţă de T1 2024. Veniturile din tranzacţionare reprezintă 59% din veniturile operaţionale ale BVB.

Cheltuielile operaţionale înregistrate la nivel individual, în primul trimestru din 2025, sunt în valoare de 6,61 milioane lei, scădere de 7% faţă de perioada precedentă, care are la bază eforturile de reducere a costurilor, în contextul veniturilor din tranzacţionare la un nivel scăzut. Astfel, evoluţia cheltuielilor operaţionale este influenţată de: cheltuielile de personal în sumă de 3,6 milioane lei, creştere de 2% vs T1 2024, pe fondul numărului de angajaţi mai mare (+4 persoane), servicii prestate de terţi de 840.000 lei, scădere de 17%, pe fondul cheltuielilor cu evenimentele şi dezvoltare afacere la un nivel mai redus în perioada curentă, alte cheltuieli operaţionale, mai mici cu 15%, ca urmare a cheltuielilor de marketing şi promovare şi sponsorizări la un nivel mai redus, dar şi a unui efect de bază din înregistrarea in T1 2024 a ultimelor cheltuieli cu amortizare drepturi de utilizare şi utilităţi pentru sediul vechi, scrie Agerpres.

La nivel de grup, BVB a raportat pierderi operaţionale de 1,31 milioane lei, în primul trimestru al acestui an, faţă de un profit de 2,25 milioane de lei în T1 2024, pe fondul creşterii semnificative a cheltuielilor operationale ale CCP.RO (contrapartea centrală), potrivit raportului publicat miercuri.

Totodată, grupul a afişat pierderi nete de 1,19 milioane de lei.

Veniturile operationale consolidate realizate în trimestrul 1 din 2025 sunt în valoare de 16,53 milioane de lei, în scădere cu 4%, influenţată de evoluţia segmentului tranzacţionare şi acoperită, în mare parte, de creşterea de 8% a veniturilor segmentului post-tranzacţionare®istru.

Veniturile aferente segmentului post-tranzacţionare/decontare (DC) în T1 2025 au înregistrat un avans de 2% sau 134.000 lei, pe fondul veniturilor din admitere şi menţinere participanţi cu 15% mai mari, ca urmare a creşterii veniturilor din comisionul de menţinere a calităţii de participant – compenenta procentuală, care au acoperit scăderea de 31% a veniturilor din decontare pe fondul scăderii veniturilor din decontarea tranzacţiilor OTC.

Veniturile din decontarea operaţiunilor T2S (operaţiunile de decontare în euro a tranzacţiilor cu instrumente financiare denominate în euro, n.r.) au crescut cu aproximativ 93%, însă acestea deţin o pondere mică în totalul veniturilor operationale ale DC, respectiv 6%, precizează sursa citată. Acest segment reprezintă 67% din veniturile operaţionale ale DC (Depozitarul Central).

Veniturile aferente segmentului registru (DC) au crescut cu aproximativ 20% faţă de valoarea din primele trei luni ale anului trecut, influenţate de avansul veniturilor din operaţiuni prestate pentru emitenţii de instrumente financiare cu aproximativ 8%, impact al creşterii unor tarife, inclusiv a tarifului de menţinere pentru emitenţi, dar şi în urma unor operaţiuni de tip one-off. Acest segment reprezintă 33% din veniturile operaţionale ale DC.

Cheltuielile operaţionale consolidate efectuate în primul trimestru din 2025 au înregistrat o creştere de 19% faţă de T1 2024, până la valoarea de 17,84 milioane lei. Avansul cheltuielilor operaţionale a fost generat de creşterea cu 3,3 milioane lei a cheltuielilor operaţionale ale CCP.RO comparativ cu perioada precedentă, urmare a noilor cheltuieli efectuate în procesul de autorizare şi implementare a contrapărţii centrale locale, creşterea cheltuielilor de personal consolidate cu 8%, efect de bază al aplicării anuale a Politicii de remunerare şi retenţie personal aprobata la nivel de Grup, dar şi creşterii numărului de angajaţi pentru acoperirea necesarului de personal ( BVB şi CCP.RO).

Te-ar mai putea interesa și
Costurile de împrumut ale României au scăzut de la 7,405% pe 10 ani, cu 60 de puncte de bază față de nivelul dinaintea alegerilor
Costurile de împrumut ale României au scăzut de la 7,405% pe 10 ani, cu 60 de puncte de bază față de nivelul dinaintea ...
Costurile de împrumut ale României au scăzut pentru prima dată azi sub nivelul de 8,4% - 8% pentru titlurile pe pentru titlurile pe 10 ani, înregistrat de dinainte de rezultatele alegerilor......
Germania renunță la opoziția sa față de energia nucleară, într-un gest de reconciliere cu Franța
Germania renunță la opoziția sa față de energia nucleară, într-un gest de reconciliere cu Franța
Parisul obține aprobarea Berlinului pentru eliminarea prevederilor anti-energie nucleară din legislația UE, spun oficiali ...
Incendiu în Bucureşti. A fost emis RO-ALERT (VIDEO)
Incendiu în Bucureşti. A fost emis RO-ALERT (VIDEO)
Hala al cărei acoperiş a luat foc pe bulevardul Basarabia, luni, este lipită de Hala Laminor şi are o înălţime de ...
Cod galben de vreme instabilă și vânt în 10 județe din țară. Săptămâna începe prost
Cod galben de vreme instabilă și vânt în 10 județe din țară. Săptămâna începe prost
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de vreme instabilă și vânt, valabilă ...