Şefii Bursei: Nu listaţi Romgaz şi Hidroelectrica pe pieţele străine

Liderii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cred că ar fi greşeală ca Guvernul să listeze companiile de stat altundeva decât pe bursa locală şi speră să-l convingă, pentru a sprijini dezvoltarea pieţei de capital din România, potrivit vicepreşedintelui BVB, Dan Paul.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 09:56
Şefii Bursei: Nu listaţi Romgaz şi Hidroelectrica pe pieţele străine

„Cred că este un pas greşit să facem de la început duble listări. Ar trebui să încurajam listarea aici (la BVB, n.r), să dezvoltăm piaţa locală. Sperăm că vom convinde guvernul să facă listări doar aici. Dacă vor vrea în continuare şi pe altă Bursă, nu ne putem opune, dar guvernul trebuie să înţeleagă că este nevoie de dezvoltarea pieţei locale. Avem calculatoare şi aici şi pot fi cumpărate acţiuni de către investitorii străini şi de pe această piaţă”, a spus Paul, prezent la deschiderea şedinţei bursiere de marţi, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea programului CFA (Chartered Financial Analyst – Asociaţia profesională a analiştilor financiari certificaţi internaţional).

În urmă cu aproape două săptămâni ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat că bursele din Londra şi Viena sunt luate în calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare, care prevede vânzarea, în a doua parte a anului, a unor participaţii la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, consideră că piaţa de la Viena ar fi mai potrivită pentru a doua listare a unei companii româneşti, întrucât bursa de la Londra este o piaţă foarte mare pentru companiile din România, iar interesul investitorilor pentru acestea ar putea fi redus.

„Am avut un exemplu de mare companie românească listată la Londra (A&D Pharma, care s-a delistat însă anul trecut, după o prezenţă de patru ani pe bursa londoneză, n.r). Cred că mai bine ar fi listări la Bucureşti, precum şi Viena sau Varşovia”, a adăugat directorul general al firmei de brokeraj UniCredit CAIB Securities, Ioana Tănase.

La rândul său, preşedintele CFA România, Dorin Alexandru Badea, susţine că listarea companiilor de stat este primul pas în dezvoltarea Bursei, însă trebuie acordată atenţie şi pentru atragerea investitorilor.

„Cred că avem destul de multe companii listate, însă de lipseşte adâncimea pieţei (rulaje mari, n.r). Preocuparea pentru preţul din privatizări este foarte bună pentru că acestea trebuie făcută la cel mai bun preţ al pieţei. Cât despre momentul listării, cred că sunt doar pure speculaţii”, a spus Badea.

Dan Paul spune că listarea Fondului Proprietatea pe bursa de la Varşovia poate fi motivată de faptul că investitorii străini au ajuns cei mai mari acţionari ai Fondului.

„Ca acţionar şi în primul rând ca român mi-aş dori ca Fondul să rămână aici, în România”, a adăugat vicepreşedintele BVB.

Fondul a anunţat, joi, consorţiul care va intermedia listarea tehnică la bursa de la Varşovia, care ar putea avea loc până la finele acestui an. Dată finală pentru listarea secundară depinde însă de momentul stabilirii unei legături directe sau indirecte între sistemele depozitare din Polonia şi România. La recomandarea consorţiului, listarea acţiunilor la Varşovia va fi mai întâi tehnică, fără vânzare de acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...