Şefii Bursei: Nu listaţi Romgaz şi Hidroelectrica pe pieţele străine

Liderii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cred că ar fi greşeală ca Guvernul să listeze companiile de stat altundeva decât pe bursa locală şi speră să-l convingă, pentru a sprijini dezvoltarea pieţei de capital din România, potrivit vicepreşedintelui BVB, Dan Paul.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 09:56
Şefii Bursei: Nu listaţi Romgaz şi Hidroelectrica pe pieţele străine

„Cred că este un pas greşit să facem de la început duble listări. Ar trebui să încurajam listarea aici (la BVB, n.r), să dezvoltăm piaţa locală. Sperăm că vom convinde guvernul să facă listări doar aici. Dacă vor vrea în continuare şi pe altă Bursă, nu ne putem opune, dar guvernul trebuie să înţeleagă că este nevoie de dezvoltarea pieţei locale. Avem calculatoare şi aici şi pot fi cumpărate acţiuni de către investitorii străini şi de pe această piaţă”, a spus Paul, prezent la deschiderea şedinţei bursiere de marţi, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea programului CFA (Chartered Financial Analyst – Asociaţia profesională a analiştilor financiari certificaţi internaţional).

În urmă cu aproape două săptămâni ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat că bursele din Londra şi Viena sunt luate în calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare, care prevede vânzarea, în a doua parte a anului, a unor participaţii la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, consideră că piaţa de la Viena ar fi mai potrivită pentru a doua listare a unei companii româneşti, întrucât bursa de la Londra este o piaţă foarte mare pentru companiile din România, iar interesul investitorilor pentru acestea ar putea fi redus.

„Am avut un exemplu de mare companie românească listată la Londra (A&D Pharma, care s-a delistat însă anul trecut, după o prezenţă de patru ani pe bursa londoneză, n.r). Cred că mai bine ar fi listări la Bucureşti, precum şi Viena sau Varşovia”, a adăugat directorul general al firmei de brokeraj UniCredit CAIB Securities, Ioana Tănase.

La rândul său, preşedintele CFA România, Dorin Alexandru Badea, susţine că listarea companiilor de stat este primul pas în dezvoltarea Bursei, însă trebuie acordată atenţie şi pentru atragerea investitorilor.

„Cred că avem destul de multe companii listate, însă de lipseşte adâncimea pieţei (rulaje mari, n.r). Preocuparea pentru preţul din privatizări este foarte bună pentru că acestea trebuie făcută la cel mai bun preţ al pieţei. Cât despre momentul listării, cred că sunt doar pure speculaţii”, a spus Badea.

Dan Paul spune că listarea Fondului Proprietatea pe bursa de la Varşovia poate fi motivată de faptul că investitorii străini au ajuns cei mai mari acţionari ai Fondului.

„Ca acţionar şi în primul rând ca român mi-aş dori ca Fondul să rămână aici, în România”, a adăugat vicepreşedintele BVB.

Fondul a anunţat, joi, consorţiul care va intermedia listarea tehnică la bursa de la Varşovia, care ar putea avea loc până la finele acestui an. Dată finală pentru listarea secundară depinde însă de momentul stabilirii unei legături directe sau indirecte între sistemele depozitare din Polonia şi România. La recomandarea consorţiului, listarea acţiunilor la Varşovia va fi mai întâi tehnică, fără vânzare de acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor
Româna este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor, arată datele Institutului Național de Statistică din Regatul Unit, care spune că limba română a înregistrat cea mai......
ONRC: 132.616 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022
ONRC: 132.616 de persoane fizice şi juridice, înmatriculate în primele zece luni din 2022
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a crescut, în primele zece luni ale acestui an, cu 2,53%, comparativ ...
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre ...
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia, a anunțat CEO-ul companiei, Michael O'Leary, ...