BVB trece la nivelul următor. Piaţa de capital din România va deveni emergentă secundară din septembrie 2020 – FTSE Russell

Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi că piaţa de capital România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020, informează un comunicat de presă al agenţiei citat de Agerpres.
Economica.net - vin, 27 sept. 2019, 05:37
BVB trece la nivelul următor. Piaţa de capital din România va deveni emergentă secundară din septembrie 2020 - FTSE Russell

UPDATE 10.30 a.m., 27.09.2019: Bursa de la Bucureşti a înregistrat tranzacţii de 15,47 milioane de lei (3,26 milioane euro) în primele 20 de minute de la debutul şedinţei de vineri, la câteva ore după anunţul FTSE Russell care a promovat piaţa de capital din România de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020.

FTSE Russell recunoaşte că România îndeplineşte cerinţele necesare pentru a dobândi statutul de Piaţă Emergentă Secundară şi precizează că această reclasificare vine după îmbunătăţire implementate de autorităţile române, scrie Agerpres.

„Felicitări autorităţilor din România care au lucrat din greu pentru această promovare” a declarat Joti Rana director de guvernanţă şi politici la FTSE Russell.

Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti.

Piaţa locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include şi dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie şi a ajuns la o creştere de 39% doar în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante pieţe de capital din Europa.

Anghel, BVB: Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană, afirmă Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piaţă funcţională şi accesibilă. Un nou statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră. Tocmai de aceea, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunităţile investiţionale pe bursă. Am dori să le mulţumim tuturor entităţilor implicate în piaţa de capital şi autorităţilor care au fost aproape de bursă în acest proces de reformă a pieţei locale care a început acum aproape 7 ani,” a declarat Lucian Anghel.

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul BVB, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră, decizia fiind luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.

La rândul său, directorul general al BVB, Adrian Tănase, afirmă că acest statut obţinut de piaţa de capital din România poate „să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private şi de stat şi să privească bursa ca pe un mediu eficient prin care îşi pot finanţa dezvoltarea afacerilor”.

„Acest nou statut reprezintă o recunoaştere a progreselor pieţei de capital locale şi reprezintă un moment de importanţă fundamentală pentru dezvoltarea viitoare. Ratingul de investment grade la nivel de ţară se va reflecta şi pe bursă odată cu această reclasificare pentru că bursa nu este altceva decât o oglindire fidelă a economiei. Când bursei îi merge bine şi economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private şi de stat şi să privească bursa ca pe mediu eficient prin care îşi pot finanţa dezvoltarea afacerilor. Suntem martorii unui moment istoric: este recunoaşterea internaţională că România merită să fie promovată şi sunt mândru şi fericit să conduc echipa care a făcut acest moment posibil,” a spus CEO-ul BVB.

Piaţa locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include şi dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie şi a ajuns la o creştere de 39% doar în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante pieţe de capital din Europa.

„Ţelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieţei în economie – nivelul capitalizării companiilor româneşti listate ca procent din PIB – de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB,” a adăugat Tănase.

România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră, a anunţat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell.

„FTSE Russell are deosebita plăcere să anunţe că România va primi statutul de Piaţă Emergentă Secundară. Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Ţărilor a aprobat următoarea modificare a criteriului de rating: „Lichiditate” – Lichiditate de piaţă suficientă pentru a susţine investiţiile globale semnificative” – îmbunătăţită de la „Restricţionat” la „Admis”. Prin urmare, România îndeplineşte cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piaţă Emergenă Secundară potrivit schemei FTSE pentru clasificarea ţărilor. FTSE Russell felicită autorităţile pieţei de capital din România pentru atingerea acestui statut,” se arată în raportul furnizorului global de indici.

Potrivit BVB, este pentru prima dată când un furnizor global de indici upgradează piaţa de capital românească la Piaţă Emergentă.

Reprezentanţii bursei afirmă că este un moment istoric pentru România, a cărei bursă a fost închisă în timpul regimului comunist şi redeschisă aproape jumătate de secol mai târziu. Când a început din nou să funcţioneze, în noiembrie 1995, pe bursă erau listate 6 companii. Acum, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piaţa principală şi, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

„Piaţa de capital locală a avut de trecut peste multe obstacole şi a fost nevoie de timp ca să ajungem unde suntem astăzi. Doar gândiţi-vă că, în urmă cu şase ani, nu existau raportări simultane în limba engleză din partea companiilor listate, iar investitorilor străini le era foarte dificil să înţeleagă în mod clar ce anume se întâmpla în piaţă. Astăzi avem mecanisme de piaţă noi şi îmbunătăţite, acces facil la piaţă pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii instituţionali, raportare corporativă transparentă şi calitativă a emitenţilor, disponibilitatea fluxului de informaţii privind piaţa de capital şi legislaţia şi în limba engleză, un cadru de tranzacţionare competitiv, o guvernanţă corporativă îmbunătăţită pentru companiile listate. Acest mediu nou a atras în ultimii ani noi listări de acţiuni şi obligaţiuni,” a subliniat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Pentru a putea atinge acest nou statut de piaţă, o serie de procese au fost accelerate şi îmbunătăţite în ultimul an şi jumătate. „Ne-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut, am văzut ce ne lipsea şi am ţintit să îndeplinim toate criteriile. Încă de anul trecut, criterii care figurau ca neîndeplinite acum nu mai au această etichetă. Liberalizarea tranzacţiilor OTC a devenit posibilă anul trecut. Lichiditatea a fost, de asemenea, îmbunătăţită: valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni este mai mare decât anul trecut. Am făcut tot ce sa putut face în acest timp extrem de scurt pentru a îndeplini toate criteriile necesare acestui upgrade,” a adăugat CEO-ul BVB, adăugând că „noi proiecte de dezvoltare a pieţei sunt în pregătire”.

De asemenea, promovarea la statutul de Piaţă Emergentă va permite pieţei de capital şi economiei româneşti să absoarbă noi fonduri şi transmite un semnal puternic către companiile private şi de stat că pot creşte semnificativ prin intermediul bursei.

Bursa de Valori Bucureşti are planuri să dezvolte în continuare infrastructura de piaţă şi îşi va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrală locală care va deveni funcţională în următoarele 16 luni şi care va contribui decisiv la creşterea lichidităţii.

„Vom sărbători 25 de ani de bursă modernă în noiembrie anul viitor. Ne dorim să le arătăm partenerilor noştri că facem progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii pieţei. În acest sens, proiectul Contrapărţii Centrale va crea cadrul care va permite o îmbunătăţire semnificativă a lichidităţii. Proiectul CCP va relansa piaţa derivatelor în România şi, în etapele viitoare, va da posibilitatea investitorilor sofisticaţi să acceseze noi tipuri de instrumente. Am pornit la drum cu proiectul CCP cu un singur scop în minte: să creştem lichiditatea pe termen mediu şi lung şi să le oferim investitorilor instrumentele necesare care să facă această piaţă şi mai atractivă,” a subliniat Adrian Tănase.

Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzacţionare şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare. BVB este o companie listată pe propria piaţă din 2010. 

Eugen Teodorovici: Trecerea pieţei de capital la statutul de piaţa emergentă este o decizie istorică pentru România

Bursa de Valori Bucureşti a fost promovată de agenţia FTSE Russell la statutul de Piaţa Emergentă Secundară, de la cel de Piaţă de Frontieră, ceea ce înseamnă o recunoaştere a progresului făcut în ultimii ani de piaţa de capital din România.

„Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei Ťinvestment gradeť de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti. Decizia de astăzi este atât o bătălie câştigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de Ťpiaţă emergentăť, cât şi o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ministrul român consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti.

Conform estimărilor, trecerea la statutul de piaţă emergentă se traduce şi prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră, atragerea de capital străin creând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucureşti.

Teodorovici precizează că în acelaşi timp, toate autorităţile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, inclusiv prin crearea unei contrapărţi centrale româneşti, prin dezvoltarea pieţei de derivate şi prin creşterea capacităţii de finanţare a economiei reale.

„Ministerul Finanţelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-şi eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească şi de creştere a atractivităţii pieţei de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat. Sunt convins că decizia de astăzi este un semnal-cheie şi pentru investitorii americani care au acum o dovadă în plus a extraordinarelor oportunităţi pentru investiţii oferite de România”, a precizat ministrul Eugen Teodorovici, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

În acelaşi timp, ministrul Eugen Teodorovici a subliniat şi o serie de contribuţii ale MFP la dezvoltarea pieţei de capital şi diversificarea instrumentelor de finanţare puse la dispoziţia investitorilor, pentru a deveni o alternativă viabilă la finanţarea prin intermediul sectorului bancar.

„Dincolo de modificările legislative promovate de MFP pentru creşterea atractivităţii pieţei de capital din România, este de amintit decizia curajoasă a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieţei de capital din România o creştere de 36% în primele 8 luni. De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintă o componentă esenţială în formarea şi dezvoltarea altor pieţe pentru finanţarea proiectelor de investiţii, cum ar fi piaţa obligaţiunilor municipale sau a celor emise de companii. În acelaşi timp, ele contribuie la lărgirea şi diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societăţi de asigurări, etc.) atât în plan local, cât şi extern. MFP depune eforturi susţinute pentru dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi urmărim crearea unei curbe de randament lichidă şi stabilă a titlurilor de stat. Menţionez sprijinul şi eforturile în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară, în rândul investitorilor mici, mai puţin sofisticaţi, astfel încât aceştia să poată accesa instrumentele de finanţare oferite de piaţa de capital românească şi aici mă refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele două emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori şi pe care intenţionam să-l reluam în viitor”, a mai precizat şeful MFP.

Potrivit unui comunicat al instituţiei remis joi AGERPRES, Ministerul Finanţelor Publice este promotorul OUG nr. 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, prin care au fost eliminate barierele în calea pieţei de capital şi s-au creat premisele necesare pentru asigurarea recalificării pieţei de capital româneşti de la categoria de piaţă de frontieră la statutul de piaţă emergentă.

Tot la nivel legislativ, adoptarea Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, promovată de MFP, a avut un impact semnificativ asupra pieţei de capital şi economiei româneşti prin schimbarea arhitecturii pieţei şi a modului de desfăşurare a tranzacţiilor, fiind vizate creşterea competiţiei, a transparenţei, stabilitatea financiară şi funcţionarea ordonată a pieţelor.

În plus, recent, Ministerul Finanţelor Publice împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară au demarat strategia naţională pentru piaţa de capital şi a infrastructurii acesteia.

Acest proiect se încadrează în programul SRSP de finanţare de către Comisia Europeană, iar asistenţa tehnică va fi acordată de către Banca Mondială. Prin strategia naţională privind piaţa de capital se va stabili un cadru coerent de creştere şi acces la finanţare, prin îmbunătăţiri/modificări legislative care să sprijine planul de înfiinţare a Contrapărţii Centrale locale, precum şi alte măsuri de sprijinire a accesului IMM-urilor la finanţare, participarea mai largă a investitorilor, creşterea încrederii în segmentul pieţei de capital etc. Proiecte similare au fost dezvoltate în ţări precum Cehia, Ungaria şi Polonia, spun reprezentanţii MFP.

Şerban(ARIR): Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă ar putea duce la creşterea preţului acţiunilor şi a valorilor de tranzacţionare

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă de către Agenţia FTSE Russell ar putea duce la creşterea preţului acţiunilor şi a valorilor de tranzacţionare, a declarat vineri, pentru Agerpres, Daniela Şerban, preşedintele Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

„Judecând după exemplele altor burse, care au fost în situaţia României, creşterile de preţ au fost semnificative şi de asemenea şi valorile de tranzacţionare. Pentru că înseamnă intrări mai mari de bani în România de la fonduri mult mai mari care vor trebui să aibă România în portofoliu. Practic, vorbim de câteva acţiuni care în acest moment sunt incluse în indicii pieţelor de frontieră, care vor fi incluse în indicii pieţelor emergente, care au mult mai mulţi bani. Deci fondurile de investiţii cu administrare pasivă, care sunt obligate să respecte conţinutul unui indice, vor fi nevoite să achiziţioneze acţiuni româneşti. Şi investitorii străini spun asta, nu eu, că vor urma mai mari creşteri şi de preţ şi de tranzacţionare pentru că aşa s-a întâmplat în alte pieţe când există acest flux mare de intrări”, a explicat Daniela Şerban.

Aceasta a precizat că, din perspectiva investitorilor, promovarea este un semnal foarte bun, care arată că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani au dus România pe o traiectorie de dezvoltare.

„Acum trebuie de avut în vedere că includerea efectivă a companiilor româneşti în indicii pieţelor emergente va avea loc la anul. Deci, noi vom beneficia pe parcursul întregului an viitor, dar reajustările efective de portofoliu şi urmărirea indicilor de pieţe emergente a celor de la FTSE Russell se va întâmpla din septembrie anul viitor. Însă, ca imagine şi credibilitate şi tendinţă către viitor e un lucru foarte bun”, a menţionat Daniela Şerban.

De asemenea, preşedintele ARIR a afirmat că MSCI este mai mare în pieţele de frontieră şi emergente şi astfel impactul cel mai mare asupra pieţei l-ar avea dacă am intra în MSCI Emerging Markets.

„La MSCI ar fi o posibilitate anul viitor în iunie să fim incluşi pe lista de aşteptare”, a spus Daniela Şerban.

MSCI provine de la Morgan Stanley Capital International, iar MSCI Index reprezintă performanţele actiunilor companiilor mari şi mijlocii, pe termen mediu, în 23 de pieţe dezvoltate.

În ceea ce priveşte impactul promovării pieţei din România la statutul de Piaţă Emergentă asupra viitoarelor listări, Daniela Şerban a declarat că acestea depind şi de contextul local politic şi de predictibilitate.

„Erau mai multe companii care ar fi vrut să se listeze sau pregăteau listarea însă planurile au fost puse în aşteptare până la o clarificare a situaţiei. Nu poţi să faci un buget pe trei – cinci ani şi să propui o strategie când ai schimbări legislative care te pun în situaţia să nu-ţi respecţi promisiunea faţă de investitori”, a mai declarat Daniela Şerban.

România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră, a anunţat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

România a fost adăugată lista de monitorizare FTSE Russell în septembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul gazelor în Europa a crescut odată cu temperaturile scăzute
Preţul gazelor în Europa a crescut odată cu temperaturile scăzute
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut puternic joi dimineaţa, în condiţiile în care un val de temperaturi scăzute ar urma să ducă la creşterea cererii de gaze şi......
Transgaz a semnat noul memorandum pentru coridorul vertical de gaze, în care participă acum și viitorul terminal de LNG din Grecia
Transgaz a semnat noul memorandum pentru coridorul vertical de gaze, în care participă acum și viitorul terminal de LNG ...
Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor din România, a semnat cu firmele omologe din Bulgaria, ...
Energia se scumpeşte şi în Rusia: Creşteri de preţuri la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici
Energia se scumpeşte şi în Rusia: Creşteri de preţuri la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici
Autorităţile ruse vor creşte preţurile la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici, mass-media locale ...
Stoltenberg recunoaşte „provocarea logistică” pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis în Ucraina
Stoltenberg recunoaşte „provocarea logistică” pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis în Ucraina
 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut joi, la forumul de securitate de la Berlin, "provocarea logistică" ...