CA al TVR nu aprobă bugetul televiziunii şi îi cere lui Lăzescu reducerea substanţială a acestuia

Consiliul de Administraţie al TVR a analizat, joi, proiectul de buget al Televiziunii Române pe anul în curs, cerându-i preşedintelui-director general, Alexandru Lăzescu, reducerea substanţială a acestuia, în condiţiile în care Televiziunea publică are un deficit de peste 110 milioane de euro.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 05:42
CA al TVR nu aprobă bugetul televiziunii şi îi cere lui Lăzescu reducerea substanţială a acestuia

CA s-a întrunit joi, pentru a doua oară, pentru a analiza proiectul de buget al TVR, care a mai fost discutat şi vinerea trecută, tot fără a fi aprobat de membrii Consiliului.

Surse au declarat pentru MEDIAFAX că, în şedinţa de joi a CA, care s-a întins pe durata a circa şapte ore, nu s-a reuşit aprobarea bugetului TVR din cauza pierderilor foarte mari pe care le are Televiziunea Română. De asemenea, membrii CA au considerat că în proiectul de buget ar apărea tot felul de cheltuieli nejustificate în anumite zone ale televiziunii. Totodată, un alt punct al discuţiei în contradictoriu a fost acela că unii membri ai CA doresc un audit financiar al instituţiei, realizat de un auditor extern, în timp ce alţi membri ai Consiliului susţin că ar fi prea ridicate costurile de realizare a acestui audit, în condiţiile în care există instituţii ale statului care verifică situaţia financiară a TVR.

Contactată de MEDIAFAX, Ada Meseşan, membru al CA, a confirmat că bugetul TVR nu a fost votat, „deoarece există foarte multe semne de întrebare legate de cheltuieli defalcate sau de sumele propuse pe direcţii mari din televiziune”.

„Au fost discuţii foarte aplicate asupra acestei propuneri de buget şi au fost multe polemici legate de oportunitatea cheltuirii unor sume alocate unor direcţii ale TVR”, a spus Ada Meseşan, precizând că s-a decis convocarea unei noi şedinţe a CA pentru marţi, 27 martie, în care vor fi continuate discuţiile şi dezbaterile legate de structura bugetului Televiziunii Române.

„În opinia marii majorităţii a membrilor CA, printre care mă aflu şi eu, se ţine cont de faptul că avem un deficit uriaş şi nu ne permitem să facem cheltuieli ori inutile, ori care pot fi amânate măcar un an de zile, ori cheltuieli care pot fi reduse substanţial. Eu şi o parte dintre colegii mei i-am cerut preşedintelui TVR să vină cu alte cifre marţi, mult mult reduse faţă de sumele prezentate astăzi”, a mai spus Ada Meseşan.

Ea a precizat că, în acest moment, deficitul Televiziunii Române se ridică la 113 milioane de euro.

„Plecând de la această valoare, am cerut insistent preşedintelui să reducă toate cheltuielile prevăzute în acest proiect de buget, în anumite direcţii ale instituţiei. Singura direcţie a televiziunii unde s-au tăiat substanţial cheltuielile pe proiectul care ne-a fost prezentat astăzi este Direcţia Emisiuni Informative şi Sport. În schimb, sunt alte direcţii, de a căror existenţă membrii CA nici măcar nu au fost informaţi că se înfiinţează, unde cheltuielile prevăzute în proiectul de buget erau uriaşe şi am considerat că acest lucru este inacceptabil”, a spus Ada Meseşan.

În ceea ce priveşte discuţia din CA privind necesitatea efectuării unui audit financiar extern la TVR, Ada Meseşan spune că se numără printre membrii Consiliului care, din 2010, de la preluarea mandatului, au solicitat un astfel de audit.

„O parte din membrii CA consideră că este imperios necesar un audit financiar. Şi doresc foarte mult să precizez că, din prima zi, din anul 2010, de când am preluat acest mandat la TVR, am fost patru membri CA – eu, Nicoleta Nicolicea, Cătălin Baba şi Paul Botez – care am cerut imperios să se facă acest audit financiar. Din păcate, propunerea noastră a fost sistematic respinsă de ceilalţi membri ai Consiliului”, a spus Ada Meseşan, precizând că şi discuţia privind auditul financiar extern la TVR va fi reluată în următoarea şedinţă a CA.

Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, nu a putut fi contactat până la momentul difuzării acestei ştiri.

Alexandru Lăzescu declara însă, pe 21 decembrie, într-o intervenţie pe care a avut-o în direct la TVR 1, că reforma Televiziunii Române va începe în luna ianuarie şi presupune reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul, fapt care va implica şi reducerea numărului angajaţilor instituţiei cu circa 10%.

Acesta a mai spus că, începând din 2006, an de an, TVR a acumulat pierderi, iar datoriile s-au propagat, fapt ce a dus la situaţia în care, în decembrie 2011, instituţia avea pierderi cumulate de 100 de milioane de euro. Pe de altă parte, el a atras atenţia că pierderea fiscală cumulată în perioada 2006 – iunie 2010, la preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie (30 iunie 2010), era de circa 61 de milioane de euro. La această sumă s-au adăugat alte obligaţii contractuale antamate de fostele conduceri ale Televiziunii Române, care au condus la deficitul din prezent şi continuă să îl adâncească, întrucât cele mai multe dintre aceste contracte sunt scadente în perioada 2010-2012.

Parlamentul a aprobat, în luna decembrie, ca TVR să primească pentru a-şi desfăşura activitatea pe anul 2012 o sumă de la bugetul de stat în cuantum de 150.182.000 de lei. Potrivit proiectului de buget al TVR pe 2012, SRTv a obţinut de la bugetul de stat o sumă cu 13,26% mai mică faţă de anul 2011, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de o sumă de 173.138.000 de lei.

Suma pe care TVR a primit-o de la bugetul de stat reprezintă însă numai 31% din sursele de finanţare ale Televiziunii Române, în timp ce restul de 69% reprezintă finanţarea din propriile venituri, respectiv din sumele încasate din realizarea obiectului de activitate, taxa TV, sume încasate din publicitate etc.

Pe de altă parte, banii pe care îi primeşte TVR de la bugetul de stat merg ulterior la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii care asigură emisia canalelor Televiziunii Publice, iar o parte sunt folosiţi pentru funcţionarea TVR Internaţional.

Cu statut de instituţie publică, Societatea Română de Televiziune are în portofoliu şase televiziuni – TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, TVR 3, TVR Info şi TVR Internaţional. SRTv deţine şi o televiziune experimentală, care emite în sistem High Definition – TVR HD, dar şi cinci studiouri teritoriale, la Cluj, Iaşi, Timişoara, Craiova şi Târgu Mureş.

Societatea Română de Televiziune are în prezent 3.300 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...