Câți bani intră în România din comerțul cu Marea Britanie

România a exportat în Marea Britanie, în primele 11 luni din 2014, cu 800 de milioane de euro mai mult decât a importat, iar Marea Britanie este primul partener comercial al României, dintre toate statele din lume, nu doar din Uniunea Europeană, ca volum al balanţei comerciale pozitive
Economica.net - Dum, 08 mart. 2015, 14:00
Câți bani intră în România din comerțul cu Marea Britanie

‘În ultimii ani, schimburile economice dintre România şi Marea Britanie au înregistrat o creştere constantă, iar pe cifrele pe care le avem, pe 11 luni din 2014, am depăşit nivelul anului 2013. În 2013 volumul schimburilor comerciale a fost de 3,2 miliarde euro, iar pe 11 luni în 2014 avem 3,3 miliarde euro (…) Ce este cel mai important – pe relaţia cu Marea Britanie avem o balanţă comercială pozitivă. Este primul dintre partenerii comerciali ai României, dintre toate statele din lume, nu doar din UE, ca volum al balanţei comerciale pozitive’, a afirmat ambasadorul României la Londra, Ion Jinga. 
Ca volum al schimburilor comerciale, Marea Britanie se situează pe locul 8 dintre toţi partenerii comerciali ai României şi pe locul 6 dintre statele din UE. 

Ambasadorul Ion Jinga a precizat că peste 5.000 de companii britanice sunt prezente pe piaţa românească, singure sau în joint-ventures (în asociere) cu firme româneşti şi că potenţialul cooperării economice dintre România şi Marea Britanie este unul foarte ridicat. 

‘Cu o ţară de dimensiunea Marii Britanii, schimburi de 3,3-3,5 miliarde euro înseamnă ceva, dar sunt departe de ceea ce am putea face. Ar putea fi de 2-3 ori mai mult’, a spus Ion Jinga. 

Potrivit oficialului român, în fiecare lună, în medie, 20 de noi companii britanice îşi deschid afaceri în România. ‘Există interes şi din partea lor şi din partea noastră pentru investiţii în sectorul infrastructurii de transport, energiei – regenerabile şi nucleare, serviciilor, protecţiei mediului. Sunt şi sectoare unde Marea Britanie este mai puţin prezentă, dar România are un potenţial semnificativ, cum ar fi sectorul agricol, mai ales agricultura de nişă, agricultura ecologică’, a spus Ion Jinga. 

România exportă în Marea Britanie, în proporţie majoritară, produse cu grad ridicat de prelucrare şi know-how – aparatură electrică, electronică, componente de maşini – 30%, echipamente şi mijloace de transport – 20%, produse textile – 23-24% din total, a subliniat diplomatul român. 

 

AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Grupul Electrica a obținut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane RON, înregistrând o creștere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui...
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA va investi 22,1 milioane de lei, din fonduri bugetare, pentru lucrări de ...
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, ...
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri dimineaţă, 5.03.2021
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri ...
Criza Coronavirus 5 martie 2021 (cea mai recentă raportare – joi, 4 martie,  ora 13) –  Rata vindecarii: 91,80% – ...