Câți bani vrea MFP să împrumute în luna iunie

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în luna iunie 3,5 miliarde lei prin vânzare de titluri de stat pe piaţa internă, valoare foarte apropiată de suma împrumutată în luna mai, de 3,54 miliarde lei.
Economica.net - mie, 30 mai 2012, 15:32
Câți bani vrea MFP să împrumute în luna iunie

Trezoreria a planificat pentru luna mai să atragă 3,8 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, însă a împrumutat 3,54 miliarde lei. Sumele intrate în contul Trezoreriei în luna mai sunt cu 27% mai mici faţă de suma licitaţiilor din luna aprilie, de 4,9 miliarde lei.

Spre deosebire de luna mai, când a fost organizată doar o licitaţie pentru certificate de trezorerie pe un an, Finanţele au programat în iunie două astfel de operaţiuni prin care vor să vândă titluri de 1,8 miliarde lei (1 miliard de lei prin la prima operaţiune şi 800 milioane lei prin a doua). La licitaţia din luna mai, Ministerul Finanţelor a împrumutat 750 milioane lei, la un randament mediu de 5,02% pe an.

Alături de cele două operaţiuni pentru certificate de trezorerie, mai sunt programate trei licitaţii prin care vor să vândă obligaţiuni pe doi şi, respectiv, patru ani în valoare cumulată de 1,7 miliarde lei.

Prima licitaţie din luna iunie va fi organizată în data de 7 iunie, când Trezoreria vrea să vândă obligaţiuni cu maturitate de doi ani în valoare de 700 milioane lei.

Finanţele au profitat de randamentele în scădere şi au împrumutat de la începutul anului 34,56 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Un factor care a determinat scăderea randamentelor a fost reprezentat de reducerea ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, astfel că randamentele au început să scadă până la nivele minime istorice. În cazul certificatelor de trezorerie, randamentele au coborât sub rata dobânzii de politică monetară încă de la finalul lunii februarie, iar din aprilie Trezoreria a acceptat un randament de 5,02% pe an.

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, astfel că dobânda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%. Totuşi, la începutul lunii mai BNR a oprit ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro, în cazul unei posibile ieşiri a Greciei din zonă.

Concomitent a încetat scăderea randamentelor cerute la licitaţiile organizate de Finanţe pentru vânzare de titluri de stat.

În urmă cu o săptămână, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Cristian Sporiş spunea că Guvernul vrea să emită în trimestrul al treilea obligaţiuni pe pieţele internaţionale şi să reducă finanţarea de pe piaţa locală, în pofida temerilor generate de speculaţiile privind ieşirea Greciei din zona euro.

Totodată, el afirma că România nu este constrânsă să se împrumute de pe pieţele internaţionale, deoarece are rezerve de aproximativ 4 miliarde euro şi este pe cale să obţină o linie de finanţare de 1 miliard de euro de la Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...