Ca să cumpere Oltchim, Ştefan Vuza se împrumută cu 200 milioane de euro prin Chimcomplex

AGA Chimcomplex Borzeşti (CHOB) a aprobat majorarea capitalului social cu 180 de milioane de lei bani gheaţă. Contribuţia la majorarea de capital a lui Ştefan Vuza, va fi de 150 de milioane de lei. A mai fost aprobată şi contractarea de credite de 200 de milioane de euro, în vederea achiziţiei activelor Oltchim şi a participării la licitaţia de vânzare a vehiculului de privatizare Oltchim SPV.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 ian. 2014, 09:30
Ca să cumpere Oltchim, Ştefan Vuza se împrumută cu 200 milioane de euro prin Chimcomplex

Proiectul de majorare cu 180 de milioane de lei în numerar a capitalului social al Chimcomplex Borzeşti (CHOB) a fost aprobat, luni, de firma A2 Impex, prin care omul de afaceri Ştefan Vuza controlează CHOB, şi de ceilalţi câţiva acţionari care au mai participat la AGA din 6 ianuarie.

A2 Impex are peste 83,8% din acţiunile CHOB şi contribuţia sa la majorarea capitalului depăşeşte 149 de milioane de lei. Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS), care are aproape 13% din acţiuni, nu a participat la AGA.

Tot luni a fost aprobată şi atragerea de către Chimcomplex (CHOB) „a fondurilor necesare achiziţionării activelor Oltchim Rm. Vâlcea sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV, prin contractarea, de la una sau mai multe instituţii financiare, a unor împrumuturi în valoare maximă de 200 de milioane de euro”.

Companiile interesate să cumpere acţiunile deţinute de Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) la Oltchim SPV, care controlează activele combinatului chimic, vor putea depune oferte până la 31 ianuarie 2014.

Oltchim SPV S.R.L. este vehiculul conceput în vederea privatizării, în care au fost concentrate activele viabile ale Oltchim, curăţate astfel de datoriile uriaşe care au dus compania la faliment şi carfe au rămas la Oltchim SA.

Selecţia firmei care va cumpăra toate acţiunile Oltchim la Oltchim SPV va avea loc în 3 februarie.

Creditele vor fi garantate cu toate activele CHOB, dar şi cu activele achiziţionate.

CHOB va putea participa „în orice formă de asociere” cu alţi potenţiali investitori, „la  procesul de privatizare a  Oltchim Rm. Vâlcea sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV”, se mai spune în raportul trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ştefan Vuza va putea să se angajeze în negocierea unui preţ  care depăşeşte 20% din valoarea activelor imobilizate ale CHOB. Va participa la privatizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea în consorţiu cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding, potrivit Bursa.ro. Cel mai bogat român, Ioan Niculae, ar fi şi el în joc.

Pe de altă parte, ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat, cu o lună în urmă, cu vicepreşedintele companiei petroliere azere SOCAR, David Memedov, şi cu ambasadorul Azerbaijanului în România, Farid Abdinbayov, „aspecte privind posibila” participare la privatizarea combinatului chimic Oltechim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

Şi chinezii sunt interesaţi de Oltchim. Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum sunt cele două companii din China care au semnat o scrisoare de intenţie prin care se arată interesate să participe la privatizarea combinatului.

Oltchim este şi în vizorul consorţiilor PCC – Fortissimo Capital şi al companiei ruseşti Oil Gas Trade.

Chimcomplex (CHOB) valorează 110 milioane de lei la BVB şi este cel mai mare dintre concurenţii Oltchim pe piaţa sodei caustice.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...