Ca să evite dubla decontare practicată de spitalele private, o nouă lege ar putea restricţiona asigurările de sănătate

Reglementarea prin Hotărâre de Guvern a unui pachet de servicii medicale care să facă obiectul asigurărilor voluntare de sănătate riscă să restricţionerze puternic piaţa asigurărilor private de sănătate, spune Virgil Şoncuten, CEO Allianz Ţiriac. Respectivul act normativ vorbeşte despre excluderea serviciilor medicale cuprinse în pachetul de bază pe care îl decontează Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) din cadrul asigurărilor voluntare de sănătatate şi din acoperirea oferită de abonamentele medicale de la clinicile private.
Gabriela Ţinteanu - mar, 12 dec. 2017, 22:01
Ca să evite dubla decontare practicată de spitalele private, o nouă lege ar putea restricţiona asigurările de sănătate

Motivaţia este evitarea dublei decontări. „Nu suntem de acord cu această practică. La ora actuală, acelaşi serviciu de la un spital medical privat poate fi decontat şi prin asigurarea voluntară şi prin bani de la pacient, de la abonamentul medical la o clinică privată şi de la CNAS. Statul pierde de două ori. Nu sprijinim o astfel de practică. Pentru a putea fi evitate astfel de situaţii ar trebui să existe o bază de date comună a instituţiilor implicate în care să fie înregistrate formele de decontare. Noi, pentru a ne feri de astfel de situaţii, solicităm factura de plată în original”, precizează Şoncutean.

Cu toate acestea, el precizează că întreaga industrie a asigurărilor îşi doreşte transparenţă şi discuţii cu reprezentanţii guvernului pentru ca normele să nu limiteze foarte mult serviciile pe care asigurările de voluntare de sănătate le pot oferi pentru că, „în acest caz, asigurările de sănătate s-ar transforma într-un produs de nişă”.

„Efectele acestei măsuri se răsfrâng în primul rând asupra clienților care aleg asigurarea privată de sănătate pentru a completa serviciile medicale din sistemul public de sănătate. Din ce în ce mai mulți asigurați plătesc suplimentar pentru a accesa servicii medicale care să răspundă cu adevărat nevoilor de protecție a sănătății lor. Sistemul asigurărilor private de sănătate este o soluție pentru degrevarea bugetului de stat atât timp cât preia din cheltuiala statuluicu pachetul de servicii medicale de bază. În caz contrar,nu va exista niciun beneficiu pentru bugetul de stat, iar toate cheltuielile se vor face din bugetul public”, spune şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din  România.

Într-un comunicat remis Bursei de Valori, reţeaua privată de sănătate MedLife „consideră că noile prevederi nu vor avea un impact semnificativ asupra activităţii societăţii întrucât serviciile medicale furnizate sub forma de abonament de către MedLife respectă deja cerinţele Ordonanţei; astfel,  serviciile medicale de prevenţie oferite de MedLife sub forma de abonament direct abonaţilor, şi nu prin intermediul asigurătorilor, au avut valoare certă şi nu au acoperit riscurile producerii unor evenimente neprevăzute ca de exemplu: tratamente determinate de boli sau accidente, îmbolnăviri, spitalizare, intervenţii chirurgicale şi orice alte servicii specifice unei asigurări voluntare de sănătate care ar face obiectul de activitate al unui asigurator de stat sau privat, respectiv obiectul unei cereri de despăgubire.”

Cert este că reglementarea exactă a serviciilor care vor putea fi cuprinse în asigurarea de sănătate şi probabil şi cele cuprinse în abonamentul medical la o clinică privată vor face obiectul unor reglementări speciale din viitoarele norme metodologice ale ordonanţei de modificare a hotărârii care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. În plus, foarte multe din analizele cuprinse în pachetul de bază asigurat de Ministerul Sănătăţii şi decontat de CNAS sunt analize cuprinse în pachetele de prevenţie pe care le oferă spitalele private ca măsuri minime de prevenţie. În acest caz, cum se face decontarea? Prin abonament sau prin pachet de bază?

De asemenea există aspectul unor servicii medicale decontate de CNAS în limita unei analize pe an, cazul analizei RMN de exemplu, sau a trimiterilor la medici specialişti de către medicul de familie, limitate la trei pe lună . Ce facem în cazul în care investigaţiile pentru a descoperi sau nu o boală necesită mai mult decât acoperă pachetul de bază asigurat de către stat? Ca să nu mai punem la socoteală că cele mai multe analize se fac în cuantumul existenţei sau nu a plafonului deductibil la clinicile private, cele care au preluat integral realizarea analizelor de sânge, spitalele de stat nemaifiind admise pentru acest serviciu.

Reprezentanţii board-ului Allianz Ţiriac spun că, „asigurarea facultativă de sănătate va oferi în continuare decontarea acelor servicii, atât că, nu ştim dacă acele servicii vor mai fi incluse sau nu în sfera deductibilului”. Foarte probabil, pentru un al doilea sau al treilea RMN, asigurătorul va acoperi banii din asigurarea facultativă plătită de client, dar costurile suplimentare este foarte probabil să fie impozitate. Depinde cum vor arăta normele metodologice.

Dacă în 2016 piaţa asigurărilor de sănătate abia trecuse uşor de 20 de milioane de euro (ca urmare a aplicării deductibilităţii fiscale de 400 de euro pe an de la 1 ianuarie 2016), Virgil Şoncutean estimează că anul acesta ea va fi de circa 50 de milioane de euro, apropiindu-se de cea a abonamentelor de sănătate, estimată undeva la 60-65 de milioane de euro. După acordarea deductibilităţii de la 1 ianuarie 2017 în limita a 400 de euro pe an (identic cu cea de la asigurări private de sănătate), operatorii medicali se aşteaptă la dublarea pieţei abonamentelor în următorii patru ani. În 2016, numărul abonaţilor în sistemul privat de sănătate a trecut de un milion.

În zona asigurărilor private de piaţă, reprezentanţii Allianz apreciază că este vorba de aproape 400.000 de asiguraţi voluntar de sănătate, în condiţiile în care asiguraţii societăţii sunt de circa 120.000, iar societatea deţine o cotă de piaţă de 27,4%. Majoritatea asiguraţilor sunt din zona corporate, iar valoarea unei poliţe la Allianz Ţiriac, la nivel corporate, nu individual este de 150 de euro pe an. Preţul abonamentelor este cuprins între 144 şi 300 de euro pe an.

 
Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...