CAB decide peste o săptămână dacă postul OTV va fi redeschis

Curtea de Apel Bucureşti, care a judecat miercuri cererea de anulare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) privind retragerea licenţei de emisie a OTV, a rămas în pronunţare în acest dosar şi urmează să hotărască, peste o săptămână, dacă permite sau nu postului să emită din nou.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 08:20
CAB decide peste o săptămână dacă postul OTV va fi redeschis

Cererea de anulare a deciziei CNA privind retragerea licenţei de emisie a OTV a fost dezbătută, miercuri, de avocaţii lui Dan Diaconescu şi de consilierul autorităţii de reglementare din audiovizual.

După dezbateri, instanţa a rămas în pronunţare, urmând să decidă peste o săptămână, în 27 martie, dacă admite sau nu solicitarea lui Diaconescu.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat cererea de anulare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) din 22 ianuarie privind retragerea licenţei de emisie a OTV, depusă în 23 ianuarie de avocaţii firmei de avocatură Fenechiu-Savu şi Asociaţii, care reprezintă societatea Ocram Televiziune.

Avocaţii postului au depus şi o cerere de suspendare provizorie a deciziei CNA până la rămânerea irevocabilă a solicitării de anulare a acesteia. Cererea a fost respinsă de instanţă în 31 ianuarie. Decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul solicitării de suspendare provizorie a fost contestată la instanţa supremă, urmând ca recursul să fie judecat în 12 aprilie.

Potrivit avocaţilor lui Diaconescu, în cele două cereri depuse la Curtea de Apel Bucureşti în legătură cu decizia CNA de retragere a licenţei OTV, sunt invocate „trei motive mari şi late”.

„Primul motiv este acela că amenzile vechi au fost contestate, iar faptul că ele, contestaţiile, au fost respinse definitiv după deschiderea procedurii, chiar dacă erau amenzi prealabile, şi prin urmare datoria era dinaintea procedurii, nu ne permitea să le plătim”, au arătat avocaţii OTV.

Odată cu deschiderea procedurii falimentului, au mai precizat aceştia, nu mai pot fi plătite datoriile restante. „Odată ce s-a deschis o procedură, nu poţi plăti nimic, nicio plată ce o datorai la momentul deschiderii procedurii. Deci acele amenzi de care vorbesc ei (CNA – n.r. ) nu puteau legal fi achitate. Relativ la amenzile de după deschiderea procedurii, respectiv 28 martie 2012, toate au fost contestate. Niciuna nu era irevocabil pierdută”, au mai declarat sursele citate.

Al doilea motiv, susţin avocaţii OTV, este legat de faptul că hotărârea a fost luată de un Consiliu constituit nestatutar. „Pentru că preşedinta CNA a fost validată în ziua când s-a dat suspendare. Nici măcar nu fusese publicată în Monitorul Oficial numirea ei. S-a publicat a doua zi. Ea nu era preşedintele CNA. Iar faptul că ei au optat pe varianta semnării documentelor de către vicepreşedintele CNA, care era legal, este o pură ficţiune, pentru că şedinţa a fost condusă de un preşedinte nestatutar, motiv pentru care şedinţa respectivă este nulă”, spun aceleaşi surse.

Al treilea motiv menţionat în cele două documente este acela că faptele pentru care s-a dat respectiva decizie „nu sunt descrise în niciun fel”. „Decizia CNA este nemotivată. Are o pagină”, afirmă avocaţii OTV.

În 28 ianuarie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul instanţei supreme o plângere la adresa membrilor CNA, pe care îi acuză de abuz în serviciu în legătură cu deciziile de retragere a licenţei de emisie a OTV şi de amendare după închiderea postului.

CNA a retras, în şedinţa din 22 ianuarie, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licenţa OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliştii trebuie să le retransmită în mod obligatoriu – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, şi nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

După luarea hotărârii de retragere a licenţei OTV, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa Consiliului că decizia CNA de retragere a licenţei OTV urma să fie trimisă postului OTV în după-amiaza zilei de 22 ianuarie. Potrivit Laurei Georgescu, decizia CNA trebuie pusă în aplicare imediat ce este primită oficial de reprezentanţii OTV.

Ea a spus că a propus retragerea licenţei postului OTV pentru că această televiziune a făcut „un abuz unic” în istoria CNA şi în istoria României, respectiv a solicitat instanţei şi a şi primit atribuirea calităţii de „consumator captiv în raport cu CNA”.

Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a pierdut acest proces la fond, dar a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „CNA a pierdut fondul. Am în acest moment o sentinţă definitivă, dar nu am şi caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta şi cu el mai pot întoarce (…) CNA a făcut deja recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A fost prima măsură pe care am luat-o”, a spus Laura Georgescu.

Societatea Ocram Televiziune SRL este în insolvenţă din data de 28 martie 2012.

Asociaţii societăţii Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu – asociat principal (80,1%) şi GMG Media Box SA (19,9%). Acţionarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin şi Druică Constantin (cu câte 0,002%). Acţionarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) – 54,422728%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA (25 asociaţi) – 25%, PSV Company SA – 10,010714% şi Acţionari persoane fizice (8577) – 10,566558%. Acţionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acţionar unic este Luca Liviu.

OTV a început să emită în 6 septembrie 2001. Licenţa postului OTV a mai fost retrasă o dată de CNA, în anul 2002, pe vremea când Consiliul era condus de Ralu Filip.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează şi postul DDTV, unde era de aşteptat să îşi mute emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, după încetarea emisiei OTV.

Licenţa audiovizuală a televiziunii DDTV va expira pe 24 februarie 2014. Licenţa DDTV (DIRECT DIGITAL TV) este deţinută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Floştoiu Ion Florin – asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) şi Al Attar Khaldoun (5%).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta. Facebook își va schimba numele pentru a reflecta ambițiile sale ...
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat joi seara un apel la solidaritate naţională, în finalul unei şedinţe ...
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
Joe Biden a anunţat joi că a prezentat în Congres un "plan istoric" care prevede cheltuieli de miliarde de dolari pentru ...