CAB respinge opoziţiile Alpiq împotriva deschiderii procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica

Curtea de Apel Bucureşti a respins pe 18 februarie 2016 opoziţiile formulate de traderii de energie Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 22 feb. 2016, 12:51
CAB respinge opoziţiile Alpiq împotriva deschiderii procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica

‘După ce a rămas în pronunţare în dată de 11.02.2016 şi a amânat o săptămâna pronunţarea, Curtea de Apel Bucureşti a respins prin decizia civilă nr. 99 din 18 februarie 2016 opoziţiile formulate de traderii de energie Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica’, spun oficialii companiei.

Potrivit acestora, opoziţia înregistrată la Tribunalul Bucureşti sub nr. 26502/3/2012 a fost iniţial respinsă că lipsită de interes prin sentinţa nr. 6218 pronunţată la dată de 19.06.2013. Această sentinţa a fost casată de Curtea de Apel Bucureşti, care prin decizia nr. 459 din 25.02.2014 a admis recursul sindicatului şi traderilor şi a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Bucureşti.

În rejudecare, Tribunalul Bucureşti, prin sentinţa civilă 1440 din 11 februarie 2015, a respins ca neîntemeiate opoziţiile formulate de Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alpiq AG şi Sindicatul Naţional Petrom Energie împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica din data de 20.06.2012.

Totodată, Tribunalul a obligat companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie la cheltuieli de judecată în sumă de 29.469,05 lei către Hidroelectrica şi în sumă de 29.516,71 lei către Fondul Proprietatea, care a intervenit în cauză în favoarea Hidroelectrica.

‘Împotriva hotărârii Tribunalului dată în rejudecare au formulat recurs oponenţele Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, acesta fiind respins prin decizia civilă 99 pronunţată joi, 18 februarie 2016. Opoziţiile au fost astfel soluţionate definitiv într-un termen record de 1.339 zile, în condiţiile în care legea insolvenţei prevede că acestea se vor soluţiona într-un termen de 5 zile !’, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la dată de 20.06.2012 din cauza acumulării unor datorii scadente într-o perioada de până la un an de peste 2,6 miliarde lei şi mai vechi de un an de zile de 1,5 miliarde lei. La dată deschiderii procedurii, Hidroelectrica era parte în 11 contracte bilaterale încheiate cu traderii de energie, prin care energia era vândută sub costul de producţie şi la jumătate faţă de preţul pieţei.

Hidroelectrica înregistra pierderi atât din investiţiile istorice, cât şi din contractele de retehnologizare a unor capacităţi de producţie, iar jumătate din producţia anuală era vândută în piaţa reglementată la o treime din costul de producţie, amintesc reprezentanţii companiei.

La momentul formulării cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, Hidroelectrica era într-o situaţie financiară extrem de dificilă, înregistrând pierderi cumulate de peste 170 milioane euro în exerciţiile financiare 2011 – 2012 şi o trezorerie netă negativă de 782 milioane lei.

În procedura de insolvenţă au fost denunţate de administratorul judiciar contractele dezavantajoase cu traderii de energie şi au fost renegociate 487 de contracte, în urma acestor măsuri Hidroelectrica ajungând să raporteze în anul 2013 un profit de 902 milioane lei, în anul 2014 un profit record de 1,157 miliarde lei şi în 2015 un profit de 1,104 miliarde lei, se mai arată în comunicat.

‘Decizia Curţii de Apel confirmă definitiv că declararea insolvenţei Hidroelectrica a fost o decizie corectă, care validează şi consolidează implicit toate măsurile administratorului judiciar Euro Insol, inclusiv denunţarea celor 11 contracte bilaterale care au generat pierderi financiare companiei de peste 1 miliard de euro. Şi în faţă instanţei de recurs, cei doi traderi Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries au formulat cereri care au tergiversat judecata, respectiv cereri de recuzare a membrilor completului de judecată şi o cerere de strămutare a judecăţii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, toate acestea fiind respinse’, au adăugat reprezentanţii Hidroelectrica.

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost reprezentate în instanţă de avocaţii de la Borza şi Asociaţii, respectiv Stănescu, Milos, Dumitru şi Asociaţii, iar societăţile Alpiq au fost apărate de Schoenherr şi Asociaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...