Câciu: FMI nu va reveni în România cât suntem în această guvernare

Fondul Monetar Internaţional nu va reveni în România cât suntem în această guvernare, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
AGERPRES - lun, 30 mai 2022, 19:41
Câciu: FMI nu va reveni în România cât suntem în această guvernare

„Un răspuns foarte clar şi ferm: nu va reveni FMI în România cât suntem în această guvernare. Găsim soluţii să ţinem România, nu pe linia de plutire, ci acolo, pe traiectoria pe care s-a angajat şi traiectorie pe care câteodată – şi o să spuneţi chiar că vorbesc de fosta moştenire – era să derapeze anul trecut”, a afirmat Câciu, la Ora Guvernului.

Şeful de la Finanţe a dat asigurări că lucrurile sunt în echilibru, iar România are o singură traiectorie, şi anume dezvoltarea.

„V-am mai spus şi repet: veniţi cu mine când facem rectificarea şi o să vedeţi şi o să vă convingeţi că lucrurile sunt într-un echilibru. Nu am venit să ne batem joc de nimeni. Am venit să stabilizăm această ţară şi, mai mult decât atât, să ne menţinem angajamentele asumate în faţa Europei, mai nou în faţa OCDE, că suntem o ţară responsabilă şi suntem o ţară care are o singură traiectorie: de dezvoltare”, a susţinut acesta, în faţa parlamentarilor.

În acest sens, Câciu a atras atenţia că se vorbeşte doar despre cheltuielile bugetare, nu şi despre venituri, care le-au depăşit.

„Vorbeaţi întotdeauna şi vorbiţi numai de cheltuieli. Un buget întotdeauna este construit şi pe venituri. Noi am început şi avem un deziderat: să creştem colectarea veniturilor bugetare. Acest lucru se vede. Făceaţi o comparaţie, aţi prezentat doar creşterea cheltuielilor: 15%. Vă uitaţi şi pe venituri, vedeaţi o creştere de 20% în primele 4 luni şi, mai ales ce-i foarte important, la veniturile fiscale 23%”, a arătat el.

Adrian Câciu a subliniat că România mai are de absorbit încă 14 miliarde de euro fonduri europene din exerciţiul bugetar 2014 – 2020 şi riscă să îi piardă dacă nu ar fi fost luate măsuri.

„Mai mult decât atât, creşterea absorbţiei de fonduri europene mult întârziată. (…) Şi acum încercăm cu domnul Boloş (ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş – n. r.), am încercat împreună cu domnul Vîlceanu (fost ministrul al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu – n. r.) să recuperăm timpi pierduţi. România are la dispoziţie 14 miliarde (euro n.r.) din fondurile europene 2014-2020 şi riscă să îi piardă dacă nu luam nişte măsuri. E adevărat că vi se pare că sunt cheltuieli. Sunt cheltuieli din fonduri europene. Foarte multe din zona pachetului ‘Sprijin pentru România’, mai mult de jumătate, sunt din fonduri europene. Înseamnă adaptare”, a arătat şeful MF.

Totodată, ministrul Finanţelor le-a transmis USR-iştilor că ar fi putut să crească pensiile cu 5% cu cei 700 de milioane de euro care trebuie plătiţi pentru vaccinurile Covid-19.

„Cu 700 de milioane de euro în acest an pe care îi plătim pe vaccinuri creşteam pensiile cu 5%. Ne obligaţi să ne ducem într-o zonă în care să căutăm să echilibrăm bugetul, să diminuăm deficitul, să rezolvăm problemele din trecut, adaptându-ne la provocările prezentului, care nu sunt puţine. Şi credeţi-mă că asta facem în fiecare zi. Aţi spus ceva de investiţii şi aveţi dreptate. Investiţiile au fost blocate pentru că preţul materialelor a crescut şi nimănui nu i-a păsat. Acest Guvern, aşa cum îl vedeţi dvs., şi ministrul de Finanţe făcând parte din el, a găsit soluţia: să finanţeze toate contractele de investiţii de la autorităţile locale şi din infrastructura mare, inclusiv cele din fonduri europene. Până acum se spunea că nu se poate. Împreună cu dl. ministru Boloş, împreună cu liderii din coaliţie, am găsit soluţia şi iată că se poate”, a adăugat acesta.

Întrebat de ce România se împrumută la dobânzi de 8%, ministrul a răspuns: „Pentru că avem o inflaţie imensă”.

„Nu este inflaţia noastră. Când s-a făcut liberalizarea pieţei energiei, de fapt s-a făcut liberalizarea preţurilor la energie. Au generat o inflaţie imensă. Ultima lună de inflaţie, dacă vă uitaţi, 28% înseamnă creşterea preţului la energie. Acolo vedeţi consecinţele unor politici care nu s-au făcut bine. Se puteau face mai bine. Nu zic că nu trebuiau făcute, dar se puteau face mai bine. Încercăm să stabilizăm, încercăm să reparăm şi vom face asta în continuare. O să vedeţi că angajamentele cu privire la deficitul bugetar vor fi menţinute şi se va încheia anul aşa cum ne-am angajat. Mai mult decât atât, la 31 iulie a acestui an veţi avea o surpriză. Veţi avea strategia fiscal-bugetară pentru prima oară în istorie aşa cum scrie în lege: depusă şi adoptată de Guvern. Nu la final de an, nu anul viitor, astfel încât toţi investitorii din România să ştie cum arată România în următorii doi ani”, a mai spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor a participat, luni, în Plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, la invitaţia Uniunii Salvaţi România (USR), care a solicitat demnitarului să explice măsurile de oprire a scumpirilor şi pentru a controla deficitul.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în domeniul învăţământului superior, relatează dpa....
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...