Câciu: Fondul de tranziţie energetică va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii

Contribuţia plătită la Fondul de Tranziţie Energetică va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat joi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern, scrie Agerpres.
AGERPRES - joi, 01 sept. 2022, 19:21
Câciu: Fondul de tranziţie energetică va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii

„Observând ceea ce s-a întâmplat pe de o parte pe piaţa de energie, dar şi modul în care deconturile către furnizori au ajuns să fie efectiv plătite, s-a stabilit introducerea unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, o contribuţie care va fi achitată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energie electrică şi gaze, furnizorii care au şi activitatea de trading pentru activitatea respectivă de training, dar şi de traderi, o contribuţie care se va face venit la bugetul acestui Fond de Tranziţie Energetică. Fondul respectiv va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Practic, prin această contribuţie şi acest fond lucrurile intră într-o normalitate din punctul nostru de vedere, din două perspective: se asigură capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid decât dacă erau oarecum sincope între diverse rectificări bugetare, în cazul în care apar astfel de situaţii, iar pe de altă parte se descurajează ceea ce am văzut în piaţă, mai ales în zona de trading, crearea unor preţuri care să fie în cascadă, în creştere, mult departe de ceea ce înseamnă, pe de o parte costul de producţie sau pe de altă parte costul de achiziţie la care chiar şi traderii au achiziţionat energia de pe piaţă”, a explicat Câciu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, împreună cu plafonul maxim de decontare stabilit, lucrurile vor intra într-o normalitate şi din perspectiva preţurilor din zona pieţei energiei din România, ceea ce se va vedea cu siguranţă în săptămânile următoare, scrie Agerpres.

Conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro vor plăti, începând cu data de 1 septembrie, o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică.

Această prevedere nu va fi aplicată în cazul capacităţilor de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare acestei ordonanţe de urgenţă, şi nici companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare.

Contribuţia la Fondul de tranziţie Energetică (CTE) se determină în condiţiile în care preţul de tranzacţionare este mai mare decât preţul de referinţă, iar calculul se realizează lunar.

Proiectul mai prevede raportarea la ANRE a contractelor bilaterale încheiate pe piaţa angro prin negociere directă, în termen de 2 zile lucrătoare de la data încheierii.

Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică se va calcula, declara şi plăti de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. Sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică se vor plăti într-un cont distinct de disponibil în lei deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului.

În primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, sumele încasate în contul prevăzut se virează de unităţile Trezoreriei Statului într-un cont distinct de disponibil în lei deschis pe numele Ministerului Finanţelor deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, denumit „Fondul pentru Tranziţie Energetică”, scrie potrivit Agerpres.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale.

„La acest moment, sunt toate avizele necesare luate, tocmai de aceea a fost şi necesar acest interval de timp, pentru a ne asigura că procedurile sunt parcurse. Consiliul Economic şi Social, nefiind o politică nouă, nu are un aviz de dat”, a spus Cărbunaru, la finalul şedinţei de guvern, scrie Agerpres.

„Ordonanţa 27, când a fost aprobată, a fost avizată de Consiliul Economic şi Social. Politicile care nu sunt noi nu necesită avizarea CES. Doar politicile noi necesită avizarea”, a completat ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Citeşte şi:

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...