Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, căruia i-a prezentat măsurile bugetare luate de Guvern în contextul asigurării sustenabilităţii finanţelor publice şi propunerile privind modernizarea politicii de impozitare, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 18 ian. 2022, 21:44
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc în marja reuniunii Consiliului ECOFIN de la Bruxelles.

Ministrul Finanţelor a subliniat respectarea angajamentului privind adoptarea în timp util a bugetului pentru anul 2022, forma acestuia reuşind să evite retragerea prematură a sprijinului bugetar pentru atenuarea efectelor crizei pandemice şi să creeze, în acelaşi timp, spaţiu fiscal.

Adrian Câciu a pledat pentru atingerea unui echilibru între menţinerea angajamentului României de revenire în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în anul 2024 şi realizarea graduală a consolidării fiscale, ţinând cont de nevoile ridicate de investiţii publice.

Referitor la măsurile pentru susţinerea investiţiilor, şeful de la Finanţe a menţionat că „şi în condiţiile ajustării cheltuielilor totale, s-a asigurat majorarea semnificativă a cheltuielilor de investiţii, cu peste un punct procentual, până la un nivel de 6,7% din PIB, în special prin utilizarea fondurilor externe nerambursabile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană”.

Potrivit sursei citate, ce doi oficiali au discutat şi despre politicile în domeniul impozitării.

Ministrul Finanţelor a reiterat prioritatea Guvernului privind reducerea deficitului de TVA combaterea evaziunii fiscale prin mecanisme puse la dispoziţie atât de legislaţia naţională, cât şi de cea europeană.

„Prioritatea Guvernului este de a reduce deficitul fiscal de TVA şi de reducere a evaziunii fiscale. Ne menţinem angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024”, i-a transmis Adrian Câciu comisarului UE pentru Economie.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor i-a prezentat reprezentantului Comisiei Europene mecanismul facturii electronice B2B pentru produsele cu risc fiscal ridicat, precum şi sistemul E-Transport stabilit prin OUG 130/2021.

Te-ar mai putea interesa și
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei......
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai agresiv”
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai ...
Creşterea americană trebuie să rămână pozitivă fără a fi prea puternică pentru a putea opri inflaţia, a indicat ...