Câciu: România trebuie să aloce 10% din PIB pentru investiții în următorii patru ani

România este un stat care în următorii patru ani trebuie să-şi fixeze ca obiectiv investiţii de 10% din PIB, care să se nu fie doar publice, ci să aibă şi măsuri care să se ducă în investiţiile private prin diverse stimulente date prin bugetul de stat, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la un eveniment de specialitate, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 16 mart. 2023, 18:07
Câciu: România trebuie să aloce 10% din PIB pentru investiții în următorii patru ani

„Din punctul meu de vedere, România este un stat care în următorii 4 ani trebuie să-şi fixeze ca obiectiv de investiţii 10% din PIB – şi nu doar publice. Trebuie să aibă măsuri care să se ducă în investiţiile private prin stimulente date prin bugetul de stat, granturi, garanţii, elemente de finanţare, inclusiv permiterea de obligaţiuni şi valorificarea lor într-o zonă de eficientizare pe bursă, deci elemente prin care, într-o combinaţie bani publici, investiţii publice cu investiţii private, dar pe măsuri guvernamentale agreate cu mediul economic, să poată să aibă acea convergenţă”, a menţionat Adrian Câciu, la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable”.

El a subliniat că întotdeauna investiţiile erau „cele mai sortite tăierilor în cadrul rectificărilor bugetare”, însă anul trecut a fost schimbată această abordare.

„Am destulă experienţă a rectificărilor bugetare. Întotdeauna investiţiile erau cele mai sortite tăierilor în cadrul rectificărilor bugetare. Anul trecut am reuşit să nu mai avem acest mod de abordare. Chiar dacă nu s-au realizat, cel puţin nu am avut o abordare de genul: „Nici măcar a nu le da o şansă să se realizeze”.

Nu s-au realizat în totalitate. Din perspectiva datoriei publice totale a României, anul 2022, la fel, după foarte mulţi ani în care lucrurile intraseră într-un risc, am preluat o datorie de aproape 50%, am închis anul cu 47,2%, iar proiecţia pentru acest an, dacă lucrurile merg într-o zonă, în factorii pe care îi avem acum contextual, deci nu există derapaje la nivel regional, este posibil să se ducă în 46,5% din PIB. Acest lucru consider că este imperativ pentru orice guvern şi pentru orice ministru de finanţe în perioada imediat următoare.

În Europa, cel puţin, dar şi în lume, mai devreme sau mai târziu, situaţia datoriilor suverane va fi un subiect care va preocupa societăţile, pentru că sunt foarte ridicate. Pe de altă parte, sănătatea datoriei, dacă se poate spune aşa, sau structura datoriei este foarte importantă – şi modul în care ea poate fi plătită”, a mai spus ministrul.

În opinia sa, chiar dacă România are o datorie redusă raportat la alte state, trebuie foarte mulţi multiplicatori care să permită ca această datorie să nu devină una riscantă.

„Multiplicatorii sunt, de fapt, companiile. E structura economică, care îţi permite ca, prin valoarea adăugată şi folosirea tuturor elementelor de PIB potenţial sau potenţializarea unor factori din zona structurală, să ai elemente sănătoase de rambursare a datoriei.

Foarte mulţi spuneau – am ajuns la 50%, nu e problemă, alţii au 100%, au 140%. Da, dar 50% e mai dureros când nu poţi să-l repari, pentru că efectul de multiplicare economic e mai redus decât în Germania sau în Franţa sau în Italia sau Spania”, a adăugat Adrian Câciu.

Cea de-a treia ediţie a Conferinţei „Romanian Business & Investment Roundtable” a avut loc la Bucureşti, în perioada 15 – 16 martie, şi a iniţiat o serie de dezbateri pe teme ce au vizat perspectivele macroeconomice în România şi în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de Petrom, la Băicoi, Prahova, după o investiție de 1,6 mil. euro
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de Petrom, la Băicoi, Prahova, după ...
OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) anunță finalizarea lucrărilor de renovare și reabilitare a Școlii Gimnaziale Liliești din localitatea Băicoi, derulate în cadrul programului România......
Investitorii se refugiază în aur de teama unei reacţii în lanţ în sectorul bancar. Cotaţia a depăşit pragul de 2.000 de dolari uncia
Investitorii se refugiază în aur de teama unei reacţii în lanţ în sectorul bancar. Cotaţia a depăşit pragul de 2.000 ...
Cotaţia aurului, propulsată de îngrijorările în creştere cu privire la sectorul bancar după preluarea la un preţ ...
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Ofertele pentru primele două loturi, așteptate până pe 27 aprilie
Calea ferată Craiova – Caransebeș: Ofertele pentru primele două loturi, așteptate până pe 27 aprilie
CFR Infrastructură anunță startul oficial la licitația pentru primele două loturi de pe tronsonul Craiova - Drobeta ...
ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei, amenda maximă permisă
ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei, amenda maximă permisă
ANRE a sancționat Hidroelectrica cu 400.000 de lei pentru nereguli pe partea de furnizare, după cum arată un comunicat ...