Caii-leopard, pictaţi în peşteri, au existat în realitate, confirmă analizele ADN

Caii-leopard, pictaţi pe pereţii mai multor peşteri, în umră cu 25.000 de ani, au existat în realitate în Europa de Vest, spun oamenii de ştiinţă.
Economica.net - mar, 08 nov. 2011, 19:59

Analizele ADN ale oaselor şi dinţilor unor cai din Epoca de Piatră arată că o mutaţie genetică ar fi cauzat modelul ciudat al cailor: animalele erau albe, cu buline negre, precum câinii dalmaţieni din ziua de azi.

Cercetătorii de la Universitatea York şi colegii lor au analizat ADN-ul a 31 de fosile de cai sălbatici, descoperite în 15 locuri din Europa, din Franţa, până în Siberia.

Şase din ele aveau o genă asociată cu petele de „leopard”.

Din cele zece fosile descoperite în Europa de Vest, în situri din sud-vestul Franţei şi din Spania, patru aveau gena de „leopard”, sugerând că aceşti cai ar fi fost des întâlniţi pe atunci.

Două alte fosile cu gena de leopard au fost găsite în Ucraina, dar ar fi putut fi aduse acolo de negustori.

Caii, de cele mai multe ori negri sau maro, erau des pictaţi de oamenii peşterilor. Unul dintre cele mai impresionante desene, denumit „Caii pătaţi de şa Pech-Merle” şi realizat în urmă cu 25.000 de ani în Franţa, înfăţişează cai leopard.

Descoperit în 1920, a provocat numeroase controverse pe tema existenţei acestor animale. În ziua de azi există rase de cai cu pete de „dalmaţieni”, însă se credea că este un fenomen modern.

„Oamenii desenau ce vedeau, iar reprezentările lor ne aduc multe informaţii despre mediul de atunci”, a declarat profesorul Terry O’Connor, de la departamentul de arheologie de la Universitatea York.

„Caii au căpătat acest model din motive legate de mediul înconjurător, pe care nu le înţelegem încă”, a spus profesorul.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...