Cale liberă pentru specialiştii din afara UE

Guvernul de la Berlin intenţionează să faciliteze accesul forţei de muncă străine cu înaltă calificare pe piaţa germană a muncii. Reprezentanţii Uniunii (CDU/CSU) şi liberalii (FDP) propun introducerea aşa-numitului Blue Card (Cardul Albastru al UE) în alte condiţii decât cele stabilite până acum.
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 16:48
Cale liberă pentru specialiştii din afara UE

Pentru persoanele din spaţiul extracomunitar care doresc să lucreze în Germania, plafonul minim de salarizare impus, stabilit iniţial de către Guvern la 66.000 de euro, ar trebui să fie redus la 44.800 euro/an (nu la 48.000, propunere lansată în luna decembrie 2011). În domeniile în care lipsa de specialişti e prea mare (ingineri, IT, personal medical), venitul minim impus se doreşte a fi de 34.900 euro anual, relateaza Deutsche Welle

Conform propunerilor, posesorul Blue Card – adică străinul care câştigă în Germania cel puţin 44.000 de euro pe an (sau 34.900, în funcţie de domeniul în care activează) – va beneficia de drept de rezidenţă permanentă după trei ani de şedere şi muncă pe teritoriul Republicii Federale. Conform coaliţiei de guvernământ, perioada ar putea fi scurtată la doi ani în cazul solicitantului care dovedeşte suficiente cunoştinţe de limba germană (nivelul B1) şi existenţa, în continuare, a unui contract de muncă.

Proaspetele modificări aduse noului proiect de lege mai fac referire şi la acordarea unei vize, cu valabilitate de şase luni, străinilor din afara UE care vin în Germania ca să-şi caute de lucru. Principalele condiţii sunt: diplomă de studii superioare şi dovada mijloacelor financiare necesare. În prima fază, propunerea urmează a fi testată pe o perioadă de trei ani.

Tot conform viitoarei legi, studenţii vor putea munci 120 de zile cu normă întreagă sau 240 de zile cu jumătate de normă pe an. Până acum, tinerilor înscrişi la facultate li se permitea să lucreze cel mult 90 de zile cu normă întreagă şi 180 de zile cu jumătate de normă pe an.

În cazul absolvenţilor străini, termenul legal de şedere pe teritoriul Republicii Federale în vederea obţinerii unui loc de muncă va fi prelungit de la 12 la 18 luni. În plus, străinii cu studii superioare vor fi încurajaţi să-şi deschidă propriile afaceri în Germania. Până acum unui întreprinzător străin i se cerea să investească în Republica Federală minimum 250.000 de euro şi să asigure cel puţin cinci locuri de muncă. Aceste condiţii urmează să fie anulate.
Noul proiect de lege urmează să fie analizat în Bundestag la începutul lunii aprilie şi începutul lunii mai, după care va fi supus la vot în Bundesrat. Legea ar putea intra în vigoare după vacanţa de vară.

Iniţiativa introducerii Blue Card îi aparţine Comisiei de la Bruxelles (2007) şi are ca scop atât atragerea specialiştilor străini cu înaltă calificare, cât şi uniformizarea legislaţiei şi a practicilor, foarte diferite, din cele 27 de state membre.

Întrucât întrebările în jurul noţiunii de „lucrător cu înaltă calificare” nu au putut fi clarificate, UE a ajuns la un set de condiţii pe care un cetăţean din afara spaţiului comunitar ar trebui să le îndeplinească pentru a obţine cardul.
În primul rând, solicitantul trebuie să facă dovada unui contract de muncă valid sau a unei promisiuni ferme privind un angajament pe o perioadă de cel puţin un an. În plus, se mai impune şi criteriul salariului convenit cu viitorul angajator; în cazul Germaniei – peste 34.000 sau 44.000 de euro anual.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...