Calea ferată Brașov – Sighișoara: Aktor anunță că pornește pe 5 martie primul TBM

Primul utilaj de forare a tunelurilor din cadrul liniei de cale ferată Brașov - Sighișoara va fi pornit pe 5 martie, a informat miercuri constructorul elen Aktor.
Anemona Andone - mie, 28 feb. 2024, 21:30
Calea ferată Brașov - Sighișoara: Aktor anunță că pornește pe 5 martie primul TBM

„Viitoarea magistrală feroviară Brașov – Sighișoara începe să prindă contur odată cu demararea de către Aktor, membră a grupului Intrakat, a celor mai dificile lucrări de pe traseul acesteia: forajul tunelurilor pe tronsonul Apața – Cața, care va fi realizat cu ajutorul a patru TBM-uri (utilaje de forare a tunelurilor)”, se arată într-o informare de presă transmisă de Aktor.

Potrivit reprezentanților constructorului grec, marți, 5 martie, ora 12:00, primul TBM va fi pornit în cadrul unei ceremonii, pe șantierul din zona Racoș – Ormeniș, județul Brașov.

CFR Infrastructură efectuează plățile aferente ajustărilor de preț către constructorii care se ocupă de reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara, potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. Se pare că aceste plăți vor debloca lucrările pe cel mai important coridor feroviar din România, astfel încât „cârtițele” aduse deja în șantier să înceapă săpăturile.

Potrivit șefului Transporturilor, în trimestrul IV al anului 2023, stadiul fizic al lucrărilor în cadrul proiectului de reabilitare a liniei CF Brașov – Sighișoara era de 24,15%.

„Întârzierile înregistrate în execuția lucrărilor, ca urmare a problemelor de natură financiară și logistrică, întâmpinate de antreprenori în procesul de aprovionare a șantierelor în timp util cu resursele necesare (materiale, forță de muncă, utilaje) au fost generate de situația creată de conflictul militar din regiunea Mării Negre și de pandemia generată de virusul Sars -Cov-2, evenimente care au afectat piața construcțiilor din întreaga Uniune Europeană”, a explicat ministrului Transporturilor.

În august anul trecut, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța progres extrem de slab pe șantierul liniei de cale ferată Apața – Cața (28,2 km), parte a Coridorului feroviar Rin – Dunăre. Pe de altă parte, Asociația Pro Infrastructură (API) acuza că întârzierile erau cauzate și de Guvern, din cauză că nu actualizase prețurile, astfel că asocierea de constructori condusă de grecii de la Aktor era nevoită să lucreze în pierdere.

Lucrările de modernizare a întregului tronson de cale ferată Brașov – Sighișoara sunt executate de către Asocierea RailWorks (Aktor SA – Alstom Transport SA – Arcada Company).

Ioan Pintea, fost director general al CFR SA, estima că după reabilitare pe tronsonul Brașov – Sighișoara (128 km) se va circula cu 160 km/h, iar timpul de parcurgere se va reduce semnificativ de la aproape 3 ore, la 45 de minute.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...