Calea ferată Brașov – Sighișoara: Prima „cârtiță” a fost montată pe poziție FOTO

Pasionații de infrastructură au postat imagine cu prima "cârtiță" - TBM (tunnel boring machine), montată pe poziție pentru a începe săpăturile la tunelurile de pe tronsonul de cale ferată Brașov - Sighișoara. Între timp, compania Eastship din Constanța, specializată în transporturi agabaritice, a anunțat că a livrat piesele pentru al treilea TBM, urmând ca pentru ultimul, al patrulea, să fie livrate în septembrie.
Anemona Andone - mie, 02 aug. 2023, 17:25
Calea ferată Brașov - Sighișoara: Prima

„TBM nr 1 de la Racoș spre Ormeniș, pe poziție (portalul în dreapta). Chiar sub modulul în curs de montare se vede ghidajul pe care se va deplasa TBM spre dreapta. Se observă în dreapta sus ceea ce pare a fi rețeaua electrică pentru alimentarea TBM. În spatele macaralei se vad piesele TBM nr 2″, scrie un pasionat de infrastructură pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură (API), comentând o imagine postată pe 31 iulie de Tudor Dobrin, construction manager la Aktor SA.

Săpătura va începe cândva în toamnă, a mai scris utilizatorul forumului API.

De asemenea, compania Eastship Constanța a informat miercuri într-un comunicat de presă că a livrat piesele pentru al treilea TBM necesar proiectului Sighișoara – Brașov.

„Livrarea pieselor componente s-a făcut pe ruta Constanța – Hârșova – DN1 – Centura Brașovului – Racoș. Dat fiind că unele piese au avut peste 5,4 metri, transportul lor a fost o provocare, fiind nevoiți să închidem bucăți aglomerate de drum pe ambele sensuri pentru a putea trece”, au explicat reprezentanții Eastship.

Cele patru TBM-uri (cârtițe), produse de compania germană Herrenknecht, vor fi utilizate la săpăturile pentru tunelurile Ormeniș (7 km) și Homorod (5 km). Lungimea tunelurilor realizate pe subsecțiunea Apața – Cața, Magistrala IV feroviară, va fi de 12 kilometri, aproape jumătate din întreaga lungime a subsecțiunii, de 28 de kilometri.

Valoarea totală a lucrărilor pe subsecțiunea Apața – Cața a tronsonului Brașov – Sighișoara este de 455 milioane euro, din care 372 milioane euro este cofinanțarea Uniunii Europene. Stadiul lucrărilor la această subsecțiune era de 17,10% în iunie 2023, iar cel mai nou termen de finalizare este februarie 2026.

Lucrările de modernizare a întregului tronson de cale ferată Brașov – Sighișoara sunt executate de către Asocierea RailWorks (Aktor SA – Alstom Transport SA – Arcada Company).

Ioan Pintea, fost director general al CFR SA, estima că după reabilitare pe tronsonul Brașov – Sighișoara (128 km) se va circula cu 160 km/h, iar timpul de parcurgere se va reduce semnificativ de la aproape 3 ore, la 45 de minute.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial....
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.