Calendarul închiderii termocentralelor pe lignit din Oltenia. Ce se pune în loc și când

Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător e energie electrică din România va închide, în următorii zece ani, grupuri energetice pe lignit cu o putere instalată totală de aproape 1.000 MW în centralele din Oltenia, și va pune în funcțiune centrale pe gaz de 800 MW.
Mihai Nicuţ - joi, 19 sept. 2019, 18:43
Calendarul închiderii termocentralelor pe lignit din Oltenia. Ce se pune în loc și când

Strategia de reducere a emisiilor de CO2 ale Complexului Energetic (CE) Oltenia, cu care autoritățile de la București speră să convingă Bruxelles-ul să aprobe schema de sprijin pe următorii zece ani despre care am scris AICI, prevede retragerea din exploatare a unor grupuri pe lignit cu o putere instalată totală de 945 MW. Astfel, dacă în acest an, puterea instalată totală este de 3.240 MW în centralele Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, la orizontul anului 2020, va mai fi disponibilă o putere instalată pe lignit de doar 2.295 MW.

În schimb, vor apărea grupuri noi pe gaz, cu o capacitate instalată totală de 800 MW, care vor începe să fie puse în funcțiune începând cu anul 2024-atunci vor fi disponibili primii 200 MW. Directorul companiei, Sorin Boza, a spus în mai multe rânduri că se vor construi grupuri noi pe gaze, în ciclu combinat, la Turceni, Ișalnița și Craiova 2.

Rovinari, cea mai eficientă centrală a CEO, este cea care va funcționa și peste 10 ani cu cele trei grupuri (în total 990 MW) cu care funcționează azi, fără ca vreunul să intre în viitoarea piață de capacități pe care autoritățile vor să o instituie.

Turceni: Puterea instalată totală a grupurilor pe lignit este, acum, de 1.320 MW (cele patru grupuri de câte 330 MW). De la anul și până în 2025 inclusiv, vor funcționa toate, cu mențiunea că unul dintre ele va intra, tot de la anul, în piața de capacități. Începând din 2026, acesta va fi închis și, tot în acel an, la Turceni va apărea grupul nou pe gaze de 300 MW.

Ișalnița: Puterea instalată în grupurile pe lignit actuală, de 630 MW, va fi menținută până în anul 2025, cu mențiunea că un grup de 315 MW va funcționa, de la anul, în viitoarea piață de capacități. Asta până în 2025, din 2016 urmând să fie retras din exploatare. Și aici, tot în 2026 va intra în funcțiune noul grup pe gaz de 300 MW.

Craiova 2. Cei 300 MW instalați care funcționează cu lignit voi fi păstrați până în anul 2023, inclusiv. Din 2024 capacitățile pe lignit ale acestei centrale vor fi închise. Din acel an, va intra în producție grupul nou pe gaz de 200 MW.

În total, după toate aceste închideri de capacități pe cărbune și punere în funcțiune de grupuri pe gaze, emisiile de CO2 combinate ale întregului complex vor scădea de la 0,91 tone de C02/MWh, în 2019, la 0,77 tone , în 2030.

Există însă un mare dar: investițiile în cele trei grupuri noi pe gaze sunt evaluate la 560 de milioane de euro, bani pe care compania nu îi poate disponibiliza, dacă nu i se aprobă schema de spijin prin care va primi, în cei zece ani care urmează, cele peste două miliarde de euro de la consumatorii români pentru a suporta o parte din costul certificatelor de emisii.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...