Scumpirea curentului a dărâmat Guvernul bulgar. Şi la noi urmează majorări de preţ, deja asumate

Liberalizarea pieţei de energie electrică aduce în România majorări ale facturii la curent de 8%, doar în acest an. 
Florin Cojocaru - mie, 20 feb. 2013, 09:33
Scumpirea curentului a dărâmat Guvernul bulgar. Şi la noi urmează majorări de preţ, deja asumate

Guvernul Bulgariei a demisionat pentru că a refuzat să naţionalizeze companiile de distribuţie a energiei electrice din ţară, cerere a miilor de manifestanţi ieşiţi în stradă pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor la curent. Cabinetul premierului Boiko Borisov nu a mai apucat, astfel, să se ţină de promisiunea de reducere a preţurilor, începând cu luna martie. În faţa dublării facturilor la electricitate pentru unii clienţi, în luna ianuarie comparativ cu decembrie, Borisov propusese o reducere de 8%, dar miile de manifestanţi au cerut naţionalizarea companiilor de distribuţie a energiei electrice, două cehe (CEZ, care operează şi în România, fiind una dintre ele) şi una austriacă. Premierul dispusese ridicarea licenţei CEZ, dar nu a fost de acord cu naţionalizarea. 

Potrivit ultimelor statistici, bulgarii plăteau, în noiembrie 2012, 8,4 eurocenţi pe kWh, cel mai mic preţ din UE. În România, preţul era, la acea dată, de 10,7 eurocenţi.

Ca şi Bulgaria, România are şi ea un calendar asumat cu FMI care presupune liberalizarea totală a pieţei de electricitate în etape succesive. Deschiderea graduală a pieţei va aduce şi scumpiri la energia electrică livrată populaţiei.

Potrivit acordului cu FMI, România trebuie să liberalizeze total piaţa de energie electrică pentru consumatorii casnici până în 2018 iar pentru consumatorii industriali până în 2015.

Procesul de liberalizare pentru gospodării a început din septembrie 2012 când piaţa s-a “deschis” la 5%. Deschiderea pieţei înseamnă creşterea progresivă a cantităţii de energie furnizate către consumatori pe piaţa liberă, la preţuri care nu mai sunt fixate de reglementator.

Etapele liberalizării  sunt:

 – 01 iulie 2013: 10%
 – 01 ianuarie 2014: 20%
 – 01 iulie 2014: 30%
 – 01 ianuarie 2015: 40%
 – 01 iulie 2015: 50%
 – 01 ianuarie 2016: 60%
 – 01 iulie 2016: 70%
 – 01 ianuarie 2017: 80%
 – 01 iulie 2017: 90%
 – 31 decembrie 2017: 100%

Liberalizarea pieţei va aduce şi scumpiri însă acest lucru nu înseamnă că preţurile vor creşte în acelaşi ritm cu gradul de deschidere pentru că formarea preţului depinde de mixul energetic format din energia termo, hidro, nucleară şi eoliană, fiecare cu preţul ei.

Deja vedem primele efecte ale liberalizării. Preţul energiei electrice a crescut cu 6% din 1 ianuarie 2013 şi va creşte cu încă 2% din 1 iulie. La creşterea de 6% s-a mai adăugat încă un 2%, din creşterea numărului de certificate verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile şi plătite de consumatori. Acestea reprezintă subvenţia pentru industria energiei regenerabile a cărei dezvoltare este susţinută de fiecare consumator de curent din România printr-un adaos în bani la factura.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...