California va interzice vânzările de vehicule cu motoare diesel şi pe benzină începând din 2035

Începând din 2035, niciun vehicul nou vândut în California nu va mai putea fi echipat cu motoare diesel sau pe benzină, potrivit unei ordonanţe semnate miercuri de guvernatorul democrat al acestui stat american pentru a combate modificările climatice şi poluarea aerului, informează AFP.
Economica.net - joi, 24 sept. 2020, 06:43
California va interzice vânzările de vehicule cu motoare diesel şi pe benzină începând din 2035

„Este măsura cea mai eficientă pe care statul nostru ar putea să o ia pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat guvernatorul Gavin Newsom într-un comunicat. Potrivit acelui document, sectorul transporturilor, extrem de dezvoltat în California, este responsabil pentru mai mult de jumătate din emisiile de carbon din acest stat american.

„Prea multe decenii am permis maşinilor să polueze aerul pe care copiii noştri şi familiile noastre îl respiră. Californienii nu ar trebui să îşi facă griji din cauza gândului că maşinile lor provoacă astm în rândul copiilor. Maşinile noastre nu ar trebui să agraveze incendiile de pădure (…) Maşinile nu ar trebui să facă gheţarii să se topească sau să crească nivelul oceanelor pentru a ameninţa plajele noastre şi mult iubitele noastre regiuni de coastă”, a declarat guvernatorul Californiei, considerată a cincea putere economică mondială prin prisma PIB-ului.

Ordonanţa semnată miercuri cere agenţiei însărcinate de supravegherea calităţii aerului în California să dezvolte o legislaţie care să prevadă ca toate vehiculele vândute în California începând din 2035 să aibă „zero emisii”.

Altfel spus, doar vehiculele electrice, pe bază de hidrogen şi anumite modele hibride vor putea fi comercializate pe teritoriul californian, o măsură care ar avea ca efect scăderea cu 35% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi cu 80% a emisiilor de oxid de azot.

Dispoziţia nu îi va împiedica pe californieni să deţină vehicule cu motoare termice sau să le revândă pe piaţa maşinilor second-hand, a precizat guvernatorul Gavin Newsom în acelaşi comunicat.

În opinia sa, această decizie va favoriza inovaţia în sectorul vehiculelor „curate” şi va contribui la scăderea preţurilor lor de vânzare. Potrivit experţilor în domeniu, peste 1,6 milioane de vehicule nepoluante ar trebui să fie vândute în California în 2020.

Coasta de Vest a Statelor Unite şi mai ales California se confruntă de luna trecută cu incendii uriaşe de vegetaţie, care au făcut peste 30 de victime şi au distrus mii de clădiri.

Potrivit unei teorii acceptate pe scară largă de comunitatea ştiinţifică, amploarea excepţională a acestor incendii de pădure este parţial legată de modificările climatice, care agravează o secetă cronică şi cauzează apariţia unor condiţii meteorologice extreme.

În timpul unei deplasări în nordul statului California, preşedintele Donald Trump, care obişnuieşte să facă declaraţii considerate climatosceptice, a minimalizat însă rolul jucat de modificările climatice: „Nu cred că ştiinţa ştie cu adevărat acest lucru”.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul BMW a raportat un profit de 7,6 mld. euro pentru primul semestru
Grupul BMW a raportat un profit de 7,6 mld. euro pentru primul semestru
În prima jumătate a anului 2021, grupul bavarez BMW a livrat 1,33 milioane de vehicule, în creștere cu 39,1% față de perioada similară din anul precedent. Creșterea vânzărilor și......
Compania românească de jocuri video Amber își întărește echipa de management
Compania românească de jocuri video Amber își întărește echipa de management
Amber, cel mai mare studio dezvoltator de jocuri video independent din România, intră într-o nouă etapă de dezvoltare ...
CBRE: Volumul total al investiţiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în primul semestru din 2021
CBRE: Volumul total al investiţiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în primul semestru din 2021
 Volumul total al investiţiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, cu ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 03.08.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 03.08.2021
Euro începe ziua aproape de nivelul anunţat ieri de BNR când a atins cea mai mică valoare din ultimele două luni în ...